Zorgen over brandveiligheid isolatiematerialen van kunststof

Het Verbond van Verzekeraars maakt zich grote zorgen over brandgevaarlijke isolatiematerialen van kunststof. Vooral in panden waar oudere en kwetsbare mensen wonen, moet de brandveiligheid volgens het Verbond omhoog. Het aantal branden bij zorginstellingen stijgt van 92 in 2015 naar 134 in 2016. Een triest voorbeeld is de brand in de Londense Grenfell Tower in juni 2017, die veel slachtoffers eiste als gevolg van het gebruik van goedkoop isolatiemateriaal.

Zembla ontdekte dat de gevels van seniorencomplex De Meiberg in Nijmegen niet voldoen aan de bouwvergunning. De gemeente Nijmegen bevestigt die conclusie. Het complex telt 161 appartementen. De gemiddelde leeftijd van de bewoners is 84 jaar. “Volgens het bouwdossier zou de gevel voldoen aan brandklasse B, ofwel ‘heel moeilijk brandbaar’, aldus Zembla. Na vragen van Zembla heeft woningcorporatie Woongenoot een test laten uitvoeren. De voorlopige uitslag is klasse D: ‘goed brandbaar’. Dat komt door het gebruik van brandbare isolatiematerialen en een luchtspouw.”

Minister Ollongren laat aan Zembla weten dat er binnen Europa wordt gewerkt aan een specifieke geveltest. Ook schrijft ze dat de “beoordeling van bouwplannen bij de vergunningverlening kan worden verbeterd”.

Onjuiste informatie bouwmarkten

Bouwmarkten verstrekken foutieve informatie aan consumenten over hoe brandgevaarlijk sommige producten zijn. Ook gebeurt dit door leveranciers van de bouwmarkten. Dit blijkt uit onderzoek van Zembla. In Nederland moeten gebouwen voldoen aan bepaalde brandklassen. Nieuwe gevels moeten voldoen aan brandklasse B: heel moeilijk brandbaar.

De websites van Gamma en Karwei geven onjuiste informatie over isolatiemateriaal. Een woordvoerder van Intergamma (moederbedrijf van Gamma en Karwei) zegt dat de fout veroorzaakt wordt door een verkeerd dropdownmenu dat aan leveranciers wordt aangeboden om gegevens in te vullen. “We gaan het nu aanpassen”, aldus de woordvoerder.