Zes op de tien Nederlanders wil expliciet toestemming geven voor delen gegevens na biertje op terras; ARAG biedt MijnGastenlijst.nl om horecaondernemers te helpen AVG-proof gasten te registreren

Het opengaan van de terrassen brengt voor horecaondernemers ook weer de verplichting gasten te registreren. Juridisch probleemoplosser ARAG waarschuwt voor de privacy-risico’s die bij gastenregistratie komen kijken. Zes op de tien Nederlanders wil bovendien zelf beslissen of gegevens gedeeld mogen worden. Om horecaondernemers te helpen gasten geheel in lijn met AVG-wetgeving te registreren, heeft ARAG samen met JanusID het initiatief genomen voor MijnGastenlijst.nl.



Maarten Schipper, bedrijfsjurist bij ARAG en specialist op het gebied van de AVG-wetgeving, legt uit waarom horecaondernemers zich bewust moeten zijn van de privacyrisico’s die bij registratie komen kijken: “Met name bij een eventueel bron- en contactonderzoek is het zeer de vraag of het doorgeven van gegevens aan de GGD op een veilige manier gebeurt. Wordt alles met pen en papier gedaan, dan kun je er al van uitgaan dat het niet AVG-proof is.”

Toestemming delen ligt bij gast

Uit onderzoek van ARAG onder ruim 1500 Nederlanders blijkt dat vier op de tien Nederlanders het bezwaarlijk vindt hun gegevens achter te laten en niet willen dat derden hun gegevens inzien. “En ruim zes op de tien Nederlanders wil expliciet toestemming geven voordat hun gegevens gedeeld worden”, zegt Schipper. “Daar zit precies de crux van gastenregistratie. Gasten willen er gerust op zijn dat hun privégegevens veilig zijn en dat hun gegevens alleen gedeeld worden als zij als zij daar toestemming voor geven. Tegelijkertijd moet de horeca aan de plicht voldoen en het liefst doen ze dat zonder hun gasten door allerlei hoepels te laten springen.”

Bezoekersgegevens alleen opvraagbaar bij bron-en contactonderzoek

MijnGastenlijst.nl is een toepassing waarbij bezoekersgegevens versleuteld opgeslagen zijn en niet langer dan de noodzakelijke termijn van 14 dagen bewaard blijven. Alleen als een GGD bron- en contactonderzoek is vereist, kunnen de gegevens opgevraagd worden. De ondernemer kan de bezoekersgegevens opvragen indien de GGD die nodig heeft met de unieke sleutel die hij heeft ontvangen bij het aanmelden. “De gast geeft op die manier gegevens in minder dan een minuut op via een beschermde omgeving en daar kan niemand zomaar bij”, legt Schipper uit. “De privé-informatie kan zo op geen enkele manier door anderen misbruikt worden.”

Aandacht voor de registratie van gasten is volgens Schipper ook belangrijk omdat het kan helpen aan te tonen of het openhouden van de terrassen verstandig is. “Hoe beter de branche kan bijdragen aan de aanpak van de GGD, in dit geval door gegevens veilig op te slaan en beschikbaar te maken voor bron- en contactonderzoek, hoe effectiever kan worden bepaald of versoepelingen verstandig zijn. ARAG wil horecaondernemers daarbij helpen en het hen zo makkelijk mogelijk maken.”


Samenwerking met JanusID

ARAG heeft de toepassing in samenwerking met identiteitsspecialist JanusID ontwikkeld, een van de startups waar de juridisch probleemoplosser uit Leusden mee samenwerkt. Schipper: “JanusID kwam met het idee deze toepassing te bouwen en door onze krachten te bundelen kunnen we helpen de horeca-ondernemers te voorzien van de middelen om zo makkelijk en veilig mogelijk aan de registratieplicht te voldoen.”

Schipper verwacht bovendien dat het niet de laatste toepassing is die door ARAG mogelijk wordt gemaakt. “De coronacrisis toont nogmaals aan hoe complex juridische vraagstukken kunnen worden, zeker in relatie tot digitalisering. MijnGastenLijst.nl laat zien hoe we het hoofd kunnen bieden aan dit soort vraagstukken en ondernemers kunnen bijstaan in de wereld van het recht.”

 
Makkelijk in gebruik

Voor MijnGastenLijst.nl is een app niet vereist. De ondernemer maakt eenmalig en kosteloos een account aan en ontvangt vervolgens per mail een unieke QR-code. De ondernemer zorgt ervoor dat deze QR-code goed zichtbaar is, eventueel op meerdere plaatsen in de zaak. Bezoekers kunnen zich dan eenvoudig en veilig met een smartphone registreren. De registratie van het bezoek kan in een oogwenk worden gedaan: scan, tik en klik.

MijnGastenLijst.nl is direct beschikbaar via www.mijngastenlijst.nl