World Economic Forum: Milieu- en cyberrisico’s overschaduwd door economische zorgen op korte termijn voor bedrijfsleiders G20

De impact van de snelle inflatie, de schuldencrisis en de crisis rond de kosten van levensonderhoud zijn de grootste bedreigingen voor het zakendoen in de G20-landen in de komende twee jaar, volgens nieuwe gegevens van het World Economic Forum.

De bevindingen van de Executive Opinion Survey, van dit jaar, waarbij tussen april en augustus 2022 de meningen van meer dan 12.000 bedrijfsleiders uit 122 landen werden gepeild, komen in de aanloop naar de COP27 in Egypte en de G20-top in Indonesië later deze maand.

Volgens de onderzoeksresultaten domineren onderling samenhangende economische, geopolitieke en maatschappelijke risico’s het risicolandschap onder bedrijfsleiders van de G20, aangezien zij zich zorgen blijven maken over aanzienlijke marktturbulentie en toenemende politieke conflicten.

Snelle en/of aanhoudende inflatie is het meest genoemde toprisico in de dit jaar onderzochte G20-landen, met meer dan een derde (37%) van de G20-landen die het als topprioriteit aanmerken, gezamenlijk gevolgd door schuldencrises en de kosten van levensonderhoud (21%). Geo-economische confrontaties werden door twee G20-landen als het grootste risico aangemerkt. Andere respondenten noemden de mogelijke ineenstorting van de staat/samenleving  en het gebrek aan wijdverspreide digitale diensten en digitale ongelijkheid als belangrijkste punten van zorg.

De bevindingen van dit jaar staan in schril contrast met die van 2021, met name op belangrijke gebieden zoals technologische en milieurisico’s. Ondanks de toenemende druk op het milieu en de toenemende milieuregelgeving in de afgelopen twaalf maanden – en rekening houdend met aanpassingen van de lijst van dit jaar onderzochte risico’s naar aanleiding van zich ontwikkelende economische, geopolitieke en milieutrends – komen milieukwesties in het verslag van dit jaar beduidend minder vaak voor in de top vijf van risico’s voor G20-landen dan in 2021. Ondanks de toenemende dreiging van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur behoorden deze en andere technologische risico’s dit jaar bovendien tot de minst vaak genoemde top vijf-risico’s.

Meer in het algemeen wijzen de bevindingen ook op duidelijke regionale verschillen tussen de geavanceerde economieën en de opkomende markten. Terwijl de economische risico’s in verband met snelle en/of aanhoudende inflatie door de respondenten in Europa, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, en Oost-Azië en de Stille Oceaan als het grootste risico werden aangemerkt, overheerste in het Midden-Oosten en Afrika en in Afrika bezuiden de Sahara de maatschappelijke bezorgdheid in verband met de kosten van levensonderhoud. In Centraal-Azië en Zuid-Azië stonden respectievelijk conflicten tussen staten en schuldencrises bovenaan.

Carolina Klint, Risk Management Leader, Continental Europe, Marsh, zegt: “G20 leiders zijn terecht gericht op de onmiddellijke en dringende economische en geopolitieke risico’s waarmee ze op dit moment worden geconfronteerd. Als zij echter belangrijke technologische risico’s over het hoofd zien, kan dit in de toekomst leiden tot blinde vlekken, waardoor hun organisaties worden blootgesteld aan ernstige cyberdreigingen die hun succes op lange termijn ernstig kunnen schaden.”

Peter Giger, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group, zei: “Na een sprong van 2 miljard ton in 2021 is de stijging van de wereldwijde CO2-uitstoot dit jaar veel lager – dichter bij 300 miljoen ton. Dit is te danken aan de groei van het gebruik van hernieuwbare energie en elektrische voertuigen. Ondanks deze positieve ontwikkelingen liggen we nog steeds niet op koers om de 1,5°C-doelstelling te halen. De overgang naar ‘net zero’ is te ver weggezakt op de kortetermijnagenda’s van veel bedrijfsleiders. Toch zijn de gevolgen van de klimaatverandering zowel op korte als op lange termijn voelbaar. Zelfs in het huidige geopolitieke en economische klimaat moeten we ons richten op het bouwen van een schoner, betaalbaarder en veiliger energiesysteem, als we een netto nul-toekomst binnen bereik willen houden.”

De Executive Opinion Survey wordt uitgevoerd door het Centre for the New Economy and Society van het World Economic Forum. Marsh McLennan en Zurich Insurance Group zijn partners van het Centre en de Global Risks Report series.