Wetenschapper Hans de Moel (VU) wil samen met KNMI en verzekeraars hagelradar  ontwikkelen

“Mijn droom is om samen met het KNMI en verzekeraars een hagelradar te ontwikkelen. Vergelijkbaar met de regenradar, waarmee je een paar uur van tevoren kunt aangeven waar waarschijnlijk hagel gaat vallen en mensen handelingsperspectief kunt geven wat te doen.” Dat vertelde wetenschapper Hans de Moel (VU) tijdens het klimaatevent dat het Verbond van Verzekeraarsvorige week organiseerde in Den Haag en in een uitgebreid artikel op de website www.verzekeraars.nl.

Daarin gaf hij aan dat hagel lastiger is te voorspellen dan regen. “Maar ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is. We hebben alleen nog wat meer onderzoek nodig. Ik denk, en hoop, dat er binnen vijf jaar een hagelradar kan zijn als er op wordt ingezet.” Het zou volgens hem wel mooi zijn als daarbij internationale partners zouden participeren. “ Nederland is maar een klein land. Als wij een model moeten bouwen op een handvol grote hagelbuien dat bij ons plaatsvindt, dan is dat statistisch veel te beperkt. Het helpt enorm als we de data van Duitsland en Frankrijk, waar veel meer hagelevents in een jaar plaatsvinden, erbij kunnen betrekken.”

Op de vraag wat een hagelradar oplevert, antwoordt De Moel: ““Tja, wat levert het op als particulieren een deken over hun auto leggen, omdat er hagel op komst is? En wat levert het op als agrariërs hun gewassen op tijd kunnen beschermen? Dat is theoretisch prima uit te rekenen. De grootste schade bij hagel zit in kassen en auto’s. In juni 2016 waren hagelbuien goed voor 600 miljoen euro schade. Bizar gewoon. Moet je je eens voorstellen wat het betekent voor een leasemaatschappij die een grote vloot auto’s heeft, als hij op tijd zijn auto’s kan beschermen tegen grote hagelstenen. Sowieso zou het geweldig zijn als verzekeraars hun klanten op tijd kunnen waarschuwen voor hagel. Als ik bij verzekeraars ben, zie ik een sterk klantgerichte focus. Dat zie ik ook terug in hun advies om kleine overstromingen voortaan mee te verzekeren op inboedel/opstal. Uiteraard moet iedere verzekeraar zelf bepalen of hij dat advies opvolgt, maar het geeft weer dat verzekeraars zich druk maken over hun klanten. En over de verzekerbaarheid van (kleine) overstromingen.”

bron: Verbond