Werkmaterieel Preventie Programma van Krijgsman bv slaat aan

 

Krijgsman bv, gespecialiseerd in expertise en onderzoek op het gebied van werktuigbouwkundige schades in de maritieme sfeer (o.a. machines, land- en werkmaterieel en havenkranen), heeft onder de naam Werkmaterieel Preventie Programma (WPP) een speciaal preventieprogramma ontwikkeld voor verzekeraars. Op jaarbasis gaat het inmiddels om een 50-tal inspectierapporten. Inmiddels maakt een groeiend aantal verzekeraars hiervan gebruik.

Volgens directeur Sjoerd Krijgsman is het WPP-product speciaal ontwikkeld op verzoek van enkele vaste opdrachtgevers uit de verzekeringsbranche om de risico’s bij te verzekeren bedrijven in kaart te brengen. “De opzet is min of meer vergelijkbaar met die van het SPO (Schade Preventie Onderzoek) voor de binnenvaart, maar dan toegespitst op land- en werkmaterieel. We hebben gezamenlijk met verzekeraars een uitgebreide inspectielijst opgesteld die onze specialisten ter plekke doorlopen. Daarbij wordt nauwgezet in kaart gebracht hoe het bedrijf in de praktijk van alledag omgaat met zijn veiligheidsbeleid, de procedure van opdrachtverwerking, het aankoopbeleid, het onderhouds- en keuringsbeleid en de algemene onderhoudsstaat van de objecten.”

Vervolgens stelt Krijgsman aan de hand van deze gegevens en na de uitvoering van inspectie ter plaatse een risicoanalyse op, waaruit een algemene risicobeoordeling en eventuele bijbehorende (preventieve) aanbevelingen volgen. “Op die manier brengen we voor verzekeraars de risico’s van het betreffende bedrijf in kaart en kunnen zij met de uitkomst vervolgens hun acceptatie- en premiebeleid hierop afstemmen”, aldus Krijgsman, volgens wie de vraag naar het WPP-product van zijn bedrijf gestaag toeneemt. “Er zijn enkele jaren geleden gestart met twee opdrachtgevers en inmiddels worden we hiervoor door een zestal verzekeraars frequent ingeschakeld. Het aantal inspectieopdrachten neemt jaarlijks met 20 tot 25% toe en is inmiddels opgelopen tot een 50-tal inspecties op jaarbasis