Wereldwijde schadelast door cyberschades kan oplopen tot $ 6 biljoen in 2021

De schadelast door cyberschades kan wereldwijd oplopen tot $ 6 biljoen ($ 6.000  miljard) in 2021, terwijl de investeringen in cybersecurity  in die periode jaarlijks kan oplopen tot meer dan $ 1 biljoen, zo blijkt uit een nieuws rapport van Aon met als titel  ‘Prepare fort he expected: Safeguarding value in the era of cyber risk’.

De onderzoekers wijzen behalve op het risico van directe schade als gevolg van cyberincidenten (o.a. voor crisismanagement en boetes als gevolg van de AVG/GDPR), op een minstens net zo groot financieel verlies in de vorm van repuatie- en merkschade. “Het is dan ook niet de vraag of een bedrijf zal worden geconfronteerd met een cyberaanval, maar wanneer. Vanwege het groeiende risico moet op directieniveau continu worden gekeken hoe de eigen cyberbeveiliginsstrategie en – processen kunnen worden verbeterd.”

Andere adviezen zijn een algemene, bedrijfsbrede aanpak van het cyberrisico omdat cyber niet een onderwerp is niet alleen het ‘pakkie an’ is van de IT-afdeling. Bovendien kunnen bedrijven zich niet langer te beperken tot een incident response-aanpak maar moet de focus meer komen te liggen op het voorkomen van dergelijke incidenten.