WEF: COVID-19 belemmert de voortgang van de aanpak van andere bedreigingen

De economische en sociale gevolgen van COVID-19 zullen het moeilijker maken om een ​​reeks aantal belangrijke bedreigingen aan te pakken, van klimaatverandering tot cyberaanvallen, zo blijkt uit het deze week gepubliceerde Global Risks Report 2021 van het World Economic Forum.

Hoewel het WEF al 15 jaar waarschuwt voor pandemierisico’s, werd in 2020 de effecten van duidelijk van het  negeren van de langetermijnrisico’s hiervan, aldus het rapport, dat gebaseerd is op een onderzoek onder meer dan 650 risico-experts. Daaruit komt tevens naar voren dat ongeveer 58% van de respondenten infectieziekten als een kritieke bedreiging beschouwt voor de komende twee jaar.

Crises in het levensonderhoud, extreme weersomstandigheden, digitale ongelijkheid en ontgoocheling bij jongeren behoren tot andere kritieke bedreigingen, aldus het rapport.

Dreigingen die in de komende drie tot vijf jaar bijzonder zorgwekkend zijn, zijn onder meer meer het barsten van de vermogensbubbel, uitval van IT-infrastructuur en prijsinstabiliteit, terwijl massavernietigingswapens, ineenstorting van staten en verlies van biodiversiteit bovenaan de lijst van langetermijnrisico’s staan, aldus het rapport.Milieurisico’s blijven de bezorgdheid overheersen in termen van impact en waarschijnlijkheid in het komende decennium, volgens het rapport, dat het WEF heeft opgesteld in samenwerking met strategische partners Marsh & McLennan Cos.Inc. en Zurich Insurance Group Ltd.

“Het grootste risico op de langetermijn blijft het uitblijven van maatregelen tegen klimaatverandering. Er is geen vaccin tegen klimaatrisico’s, dus herstelplannen na een pandemie moeten gericht zijn op groei die in overeenstemming is met duurzaamheidsagenda’s om beter terug te bouwen ”, aldus Peter Giger, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group, in een WEF-verklaring bij het rapport

.