Waakhond VS noemt terugroepactie Philips ‘zeer ernstig’

De  FDA heeft de terugroepactie van Philips ademhalingsapparaten en ventilatoren bestempeld als ‘zeer ernstig’. Dat is de zwaarste categorie die de Amerikaanse toezichthouder hanteert. Het gebruik van deze apparaten kan volgens de FDA ernstig letsel of de dood veroorzaken, meldt het Eindhovens Dagblad.

Philips waarschuwde onlangs voor het risico dat stukjes schuimrubber die in de apparaten zijn verwerkt, verpulverd kunnen raken. Ook zou er een chemische damp vanaf kunnen komen, met gezondheidsrisico’s tot gevolg. Wereldwijd gaat het om 3 tot 4 miljoen apparaten die tussen november 2005 en 23 april van dit jaar zijn geleverd. 

83 klachten maar geen letsel

De Amerikaanse waakhond meldde dat er 83 klachten zijn geweest over de Philips-producten die hulp geven bij ademhaling. Er zijn volgens de FDA geen gewonden of doden gemeld. Ook de FDA roept gebruikers op niet zomaar te stoppen met het gebruik van de toestellen omdat direct stoppen met het apparaat voor alle gebruikers grotere risico’s met zich mee zou kunnen brengen. 

Vorige week spoorden ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de Centra voor Thuisbeademing gebruikers aan om de Philips-systemen te blijven gebruiken.  Philips heeft inmiddels een half miljard euro gereserveerd voor de terugroepactie. Het bedrijf heeft aangekondigd alle apparaten te vervangen of te repareren. 

Bron: Eindhovens Dagblad