VS-deskundigen voorspellen ‘een bijna normaal Atlantisch orkaanseizoen

Het Atlantische orkaanseizoen zal dit jaar een gemiddeld aantal oceaanstormen en orkanen brengen, stelt de National Oceanic and Atmospheric Administration. De NOAA voorspellers schatten 12 tot 17 zogeheten names stormen, waarvan er vijf tot negen zullen uitgroeien tot orkanen en één tot vier grote orkanen zullen worden tijdens het seizoen van 1 juni tot 30 november.

Een tropische storm heeft een aanhoudende wind van ten minste 39 mijl per uur, een orkaan heeft winden van ten minste 74 mijl per uur en zware orkanen hebben winden van ten minste 111 mijl per uur en kunnen verwoestende schade aanrichten.

Vorig jaar werd een zesjarige reeks van orkaanseizoenen boven normaal doorbroken. De sterkste orkaan van dat jaar was Ian, die winden van 150 mijl per uur voortbracht en Florida en Zuid-Carolina trof.Er is 40% kans op een normaal orkaanseizoen en 30% kans op elk een bovengemiddeld of benedengemiddeld seizoen, zei NOAA Administrator Rick Spinrad tijdens een media briefing.NOAA schat een kans van 93% op een El Nino weersverschijnsel tijdens het kern orkaanseizoen, zei Matthew Rosencrans, NOAA’s head Hurricae Forecaster.

Tijdens El Nino vertragen de winden die langs de evenaar naar het westen waaien en wordt warm water naar het oosten geduwd, waardoor de temperatuur aan het oppervlak van de oceaan warmer wordt en er kans is op sterkere stormen.