Vrachtverkeer in de knel door belabberde staat bruggen en tunnels

Het vrachtvervoer raakt in de knel door achterstallig onderhoud van bruggen en tunnels. Gewichts- en snelheidsbeperkingen zijn onvermijdbaar na jarenlange bezuinigingen, zo valt te lezen in artikel in Trouw.De belabberde staat van veel bruggen en sluizen zorgt voor steeds grotere problemen voor (transport)bedrijven en andere weggebruikers. Dit jaar verwacht Rijkswaterstaat meer overlast door onvoorspelbare spoedreparaties en snelheidsbeperkingen vanwege achterstallig onderhoud. Daarnaast zijn op een aantal plaatsen afsluitingen nodig voor zwaar (vracht)verkeer.

Transportbedrijven maken zich grote zorgen. “Op heel veel plaatsen in Nederland ondervinden we momenteel last van beperkingen door achterstallig onderhoud aan bruggen en viaducten”, schrijven partijen als Transport en Logistiek Nederland (TLN) Noord, MKB Nederland en VNO-NCW Noord in een brandbrief aan minister Mark Harbers (infrastructuur en waterstaat).

Bij de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek is voor zover bekend geen sprake van achterstallig onderhoud. Dat geldt wel voor andere bruggen in de omgeving, waar juist door de stremming extra gebruik van zal worden gemaakt. Daar gelden in een aantal gevallen beperkingen. “Het toont de kwetsbaarheid van ons systeem aan door jarenlang achterstallig onderhoud”, zegt Saskia Toor, beleidsadviseur van ondernemersvereniging Evofenedex.

Een groot aantal bruggen en tunnels zijn aan het einde van hun levensduur. De afgelopen tientallen jaren kwamen er steeds meer en steeds zwaardere vrachtwagens, terwijl onderhoud achterwege bleef. Overal in het land ontstaan nu problemen. “Dat is een trieste realiteit”, zei minister Harbers nabij de verlaten A7. Eerder is al ruim één miljard euro toegezegd vanuit het kabinet om achterstallig onderhoud in te halen.

Rijkswaterstaat waarschuwde in een rapport eind november voor de effecten van uitgesteld onderhoud aan bruggen en tunnels. Op het hoofdwegennet worden dit jaar bij zeker vijftien bruggen en tunnels werkzaamheden verwacht als gevolg van uitstel. Bij steeds meer bruggen zijn volgens Rijkswaterstaat gebruiksbeperkingen nodig, zoals lagere maximumsnelheden, gewichtsbeperking of zelfs afsluitingen om de veiligheid te garanderen.

Rijkswaterstaat zegt alles in het werk te stellen om met extra geld achterstallig onderhoud aan te pakken. Het spreekt van de “grootste onderhoudsbeurt van onze infrastructuur ooit”, maar, zegt woordvoerder Carlo Eijkels: “Tegelijkertijd kunnen we hiermee minder vaart maken dan we zouden willen door een tekort aan arbeidskrachten en hoge kosten. Ook zijn bruggen, viaducten en sluizen er soms slechter aan toe dan we dachten.”