Voorzitter Adri van der Waart tijdens eerste virtuele NARIM CONGRES: “Ga het gesprek aan en zoek anderen op”

Afgelopen vrijdag vond NARIM NOW plaats, het eerste virtuele congres van NARIM in de historie rond het thema de Deepdive into the 5th Revolution. Willem Peter de Ridder, Rob de Wijk, Olivier Rikken, Nancy Rademaker en Marcia Goddard traden op als gastspreker en spraken over de veranderingen die op ons allen afkomen en waarmee risk Managers, makelaars, verzekeraars en andere serviceproviders aan de slag. “Uniek, volstrekt anders, maar wel bijzonder”, zo omschreef de riskmanagementorganisatie het congres, waarin NARIM-voorzitter Adri van der Waart in zijn gesprek met presentator Rens de Jong zijn boodschap herhaalde dat dat ook NARIM-leden in hun functie als Risk & Insurance Manager meer uit hun schulp moeten komen.

“Zeker binnen de organisatie waar ze werkzaam zijn, moeten ze aan de deur kloppen bij bestuur en management om het gesprek vanuit hun expertise aan te gaan. Ze moeten zich als een van de keyplayers opwerpen. Zeker als het gaat over zaken als Artificial Intelligence, robotics, blockchain en de inzet van data en data-governance die in sneltreinvaart op ons afkomen. Ga het gesprek aan en zoek anderen op en gebruik de impact van Covid-19 als katalysator en ga na wat het betekent: voor je organisatie, voor jou als werknemer en voor jou als mens”, aldus van der Waart, die aan het einde van de bijzondere middag zei “te mogen stellen dat we in onze opzet zijn geslaagd. Hopelijk kunnen we in 2021, als NARIM 25 jaar bestaat, groots uitpakken met een programma waarin we elkaar wel persoonlijk ontmoeten en in gesprek kunnen gaan.”. Daarbij sprak hij onder meer zijn dank uitsprak aan de andermaal vele sponsors uit de bedrijfstak .”Zij zijn ons trouw gebleven in deze bijzondere tijd en hebben dit virtuele congres mede mogelijk gemaakt. Dat mag best worden benadrukt.”

.Vijf gastsprekers

Het centrale thema werd vrijdag door een vijftal gastsprekers belicht. Voormalig riskmanagers maar inmiddels futuroloog Willem Peter de Ridder hield zijn gehoor voor de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie te omarmen. AI  raakt alles: businessmodellen, de samenleving, onze manier van leven en werken. Veel mensen weten niet wat het precies inhoudt. Het is heus niet als in de science fiction: robots gaan niet zelfstandig besluiten om zich tegen de mens te keren. AI vraagt om nieuwe strategievorming. Het is een logische volgende stap in de digitalisering. De impact op de economie, organisaties en onszelf is groot. Risicomanagement en strategievorming zijn twee kanten van dezelfde medaille. Mijn oproep aan risicomanagers is: raak hierbij betrokken, doe mee aan de discussie en zorg dat de nieuwe strategie in de juiste banen wordt geleid.”

.

 Rob de Wijk, geschiedkundige en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken, stond in zijn presentatie stil bij ‘De nieuwe wereldorde’. “De groeiende macht van China heeft alles te maken met de 5e revolutie. Op vele manieren breidt de invloed van China zich uit; over de hele wereld. Covid-19 versnelt dat proces. Waar Trump kiest voor America First, maakt China gebruik van de afwezigheid van Amerikaans leiderschap door op vele fronten hulp te bieden en daarmee het vacuüm op te vullen dat is ontstaan. Wie deze revolutie wint, bepaalt de wereldorde”, aldus De Wijk, volgens wie aan het wereldleiderschap van China  grote risico’s zijn verbonden. “Een daarvan is dat Europa in toenemende mate een wingewest van China wordt. Door de opkomst van China worden mondiale bevoorradingsketens heel anders ingericht. Maar willen we dat als Europa? Daar moeten we goed over nadenken. Dat is een taak voor Brussel maar zeker ook voor de zakenwereld. De toekomst is door corona dichterbij gekomen.”

Olivier Rikken was de derde gastspreker en legde in ziijn inleiding over ‘het nieuwe geld’ onder meer uit onder meer uit hoe blockchain zich verhoudt tot cryptocurrencies en wat de cruciale rol kan zijn van smart contracts in het opzetten van nieuwe bedrijfsmodellen en nieuwe samenwerkingsvormen. “Blockchain, bitcoins, cryptogeld, een nieuwe hype is op komst.. Dat komt door de huidige tijd. We zien in een keer een enorme sprong in digitalisering én een enorme onzekerheid. Blockchain biedt een oplossing: het bieden van vertrouwen, trust, in een onzekere wereld. Er ontstaan nieuwe organisatievormen waarbij handelingen volledig automatisch gaan en er geen tussenkomt van mensen meer is.”

“Het is belangrijk  om mee te bewegen, creatief te blijven en visie te houden”, stelde Nancy Rademaker in haar verhaal over ‘het nieuwe leiderschap’. AI boezemt volgens haar vaak ook nog angst in, angst voor het onbekende. Haar reactiew daarop: “Veel mensen zien het doemscenario van de robot die de wereld overneemt. Dat gaat niet gebeuren. Er zijn drie fasen van AI: narrow AI, general AI en super AI. Het doembeeld is super AI, maar daar zijn we nog lang niet. We bevinden ons nu nog in fase 1.” Zij omschrift  AI  voor veel mensen als ‘een zwarte goocheldoos’. “Maar we moeten er wel mee aan de gang. Sommige zaken zullen worden overgenomen door AI of door systemen. Dat geeft angst. Banen gaan inderdaad veranderen. Alles wat repetitief is, kan een machine beter en sneller. Belangrijk is om mee te bewegen, creatief te blijven en visie te houden. Dat geldt ook voor CEO’s en managers. Ook zij zullen moeten meebewegen. Schenk aandacht aan je werknemers en dat is zeker niet alleen met lijstjes.”

 Marcia Goddard, neurowetenschapper, Head of Research bij &RANJ, zorgde voor het slotakkoord qua gastsprekers met een  presentatie over het gedrag van mensen op de werkvloer van de 21e eeuw. “Veranderen is van alle tijden. Dat niets hetzelfde blijft, is de afgelopen maanden wel duidelijk geworden. Daar moet je als mens in meebewegen, of je wilt of niet. “Veranderen, dat is eigenlijk de enige constante in het hele verhaal. Geen ‘ja, maar’, maar omarm de ontwikkelingen en haal er uit wat voor jou van belang is. Heb je het niet naar je zin in je baan, dan heeft dat een slechte uitwerking op je. Een slechte baan is als een slecht opgebouwde game”, trok ze de parallel naar haar huidige functie als neurowetenschapper en researcher in de gaming-industrie.