Verzekeraars waarschuwen voor financiële risico’s ‘verboden en vaak niet verzekerbare’ tijdens vakantie gekochte e-steps en elektrische skateboards

Het Verbond van Verzekeraars wil dat het kabinet duidelijkheid schept over voertuigen als e-steps en elektrische skateboards. Gebruikers riskeren een boete (van 380 euro) en inbeslagname, omdat de voertuigen niet gekeurd worden door de RDW en daarom niet zijn toegestaan op de openbare weg. Bestuurders van kleine elektrische voertuigen als stepjes, skateboards en eenwielers die hiermee toch de weg opgaan en een ongeluk veroorzaken, riskeren daarnaast hoge kosten omdat ze onverzekerd op de openbare weg rijden. Bij een ongeluk moeten ze daardoor zelf de schade vergoeden, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars.   

De verzekeraars komen nu met de waarschuwing omdat de elektrische voertuigen vaak op vakantie in het buitenland worden gekocht “In het buitenland mag dat allemaal al wel. Dat leidt natuurlijk tot verwarring”, zegt Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars. Hij  vindt dat Nederland moet werken aan wet- en regelgeving, omdat er nu verwarring kan ontstaan bij de consument. Mensen mogen er namelijk wel eentje aanschaffen en ermee rijden op eigen erf. In het buitenland zijn dergelijke voertuigen al wel gekeurd en toegestaan.

 “Nederlandse wetgeving loopt hierin achter”, aldus Van Elferen. Het Verbond van Verzekeraars wil daarom dat er wordt gekeken naar de elektrische voertuigen, die volgens de woordvoerder een duurzaam alternatief voor andere vervoersmiddelen kunnen zijn.

De politie laat aan NU.nl weten op landelijk niveau een toename te zien in het gebruik van elektrische steppen en varianten daarop. Dit is met name in en rond de grote steden het geval.”Handhaven heeft voor de politie geen prioriteit en agenten zullen er ook niet actief op controleren”, aldus de korpsleiding.

Bronnen: Nos, NU, Verbond