Verzekeraars blij met advies Nederland beter te beschermen tegen schade door extreme neerslag en hoogwater

Verzekeraars zijn blij met het eindadvies van de Beleidstafel Wateroverlast en Hoogwater aan minister Harbers. In het eindadvies staan verschillende aanbevelingen om schade en overlast door hoogwater te beperken.

Onder andere door het verder ontwikkelen van verzekeringen voor klimaatgerelateerde schade. Verzekeraars werken op dit moment aan een oplossing voor snelle en adequate compensatie van schade als een grote rivier zoals de Maas buiten de dijken treedt. Of in een nog erger scenario: als een zeewering het begeeft. Gedacht wordt aan een zogeheten publiek-private herverzekeringspool waarbij ook herverzekeraars delen in het risico op schade. Op deze manier heeft de gedupeerde één loket, namelijk de eigen verzekeraar. Die constructie gaat het Verbond samen met de branche komend jaar verder uitwerken, zo is onlangs besloten tijdens de Ledenvergadering van het Verbond. Ook met de overheid en maatschappelijke partijen gaan we hierover graag (verder) in gesprek.  

Schadepieken steeds hoger 

Verzekeraars zien dat de schadepieken door de toename van extreem weer steeds hoger worden. Daarom is het aanpassen aan het klimaat en het nemen van preventieve maatregelen ook zo belangrijk. Daarmee kan tot 50 procent van de schade voorkomen worden. Bij alle initiatieven om klimaatgerelateerde schade te kunnen verzekeren, heeft het Verbond de overheid nodig. Samen kunnen we het bewustzijn en preventie onder burgers en bedrijven vergroten. Maar we moeten ook als maatschappij afspreken waar en hoe we bouwen, waarbij we rekening moeten houden met het waterpeil en de kans op overstroming. Verzekeraars steunen de aanbeveling om waar het kan klimaatrobuust te herstellen. Een aanpassing in het Bouwbesluit is de beste manier om klimaatadaptatie mee te nemen in de herstelprocedures van verzekeraars. 

Verzekeraars zetten graag hun kennis over preventie en risico’s in voor de enorme opgave om ons land klimaatbestendig te maken. Zij gaan graag blijvend aan tafel met overheidspartijen over de inrichting van Nederland, met het oog op (toekomstige) verzekerbaarheid van kwetsbare gebieden in Nederland. Het Verbond is actief betrokken in de werkgroep Klimaatadaptatie Financiële sector, waar ook banken, investeerders en overheidspartijen in deelnemen. 

Lees hier  het advies en het nieuwsbericht van het ministerie van IenW.