Verbond: “Goed dat ontbreken van risicoanalyse consequenties heeft voor werkgever”

Het Verbond van Verzekeraars vindt het goed dat bedrijven per direct een boete van de Inspectie SZW kunnen verwachten als zij niet in kaart brengen welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s werknemers op de werkvloer lopen. Dat meldt de verzekeraarsorganisatie op haar website.

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de maatregel op 22 juli per direct ingevoerd. “Bij veel bedrijven ontbreekt een zogeheten Risico Inventarisatie en Evaluatie die in kaart brengt welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s werknemers op de werkvloer lopen”, vertelt Nikki van der Knaap, beleidsadviseur bij het Verbond. “Dat is zorgwekkend, want zo’n inventarisatie speelt een grote rol in het voorkomen van bedrijfsongevallen en beroepsziektes”. Van der Knaap vindt het dan ook goed dat het ontbreken van een gedegen Risico Inventarisatie en Evaluatie per direct consequenties voor werkgevers heeft.  

Afgelopen jaar waren er 71 dodelijke slachtoffers te betreuren door bedrijfsongevallen, valt te lezen in het jaarverslag van de inspectiedienst. Daarnaast overlijden er mogelijk nog ruim vierduizend mensen aan een beroepsziekte. Toch heeft de helft van de werkgevers in Nederland nog geen risicoanalyse uitgevoerd. “Door deze maatregel per direct in te voeren, geeft de staatssecretaris een duidelijk signaal af dat er snel verandering moet komen”, aldus Van der Knaap.

Boete

Bedrijven kunnen nu direct een boete verwachten als ze niet in kaart brengen welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s werknemers allemaal lopen op de werkvloer.

Het kabinet is klaar met werkgevers die niet waken over de gezondheid en veiligheid van hun werknemers. Wie niet goed uitzoekt met wat voor risico’s een werknemer te maken heeft, of geen plan van aanpak heeft voor wanneer het misgaat met chemische stoffen of losgeslagen machines, kan nu direct een boete van duizenden euro’s verwachten van de Inspectie SZW.

Wettelijk zijn werkgevers allang verplicht om risicoanalyses te laten uitvoeren op de werkvloer. Dat moet uitwijzen hoeveel kans een werknemer heeft op bijvoorbeeld een burn-out, lasogen of kanker van het werken met chemische stoffen. Alleen zo kan de werkgever dat risico wat wegnemen – in het geval van gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld door een betere afzuiginstallatie aan te schaffen. Maar nog altijd heeft nog niet de helft van de bedrijven zo’n analyse laten uitvoeren. Op last van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale zaken) mag de inspectie daar nu direct boetes van 4.500 euro voor uitdelen