Verbond: Geen onverzekerbaarheid door strengere Kiwa-eisen

Gisteren (9 oktober jl.) brachten het Financieel Dagblad en BNR als nieuws dat de strengere eisen van keuringsdienst Kiwa aan ‘keyless entry-systemen’, waarbij de auto wordt geopend zonder sleutel, gevolgen kunnen hebben voor de verzekering. Maar dat autobezitters hierdoor straks onverzekerd rondrijden, dat is niet aan de orde, stelt het Verbond in een reactie. De huidige certificaten die gekoppeld zijn aan het CCV-keurmerk blijven geldig en verhuizen gewoon mee als de auto van eigenaar wisselt.

Mocht een nieuw opgeleverde auto een beveiligingssysteem hebben dat niet aan de nieuwe eisen voldoet van het CCV-keurmerk, dan kan de autobezitter in overleg met de verzekeraar bepalen wat er moet gebeuren. Dat kan onder meer betekenen dat je achteraf een systeem moet inbouwen dat wel voldoet aan de beveiligingseisen.

Het achterliggende doel van de aangescherpte eisen die per 1 juli volgend jaar ingaan, is om autofabrikanten aan te sporen om auto’s, die nieuw van de band rollen, te voorzien van het juiste beveiligingssysteem om diefstal via ‘keyless entry’ tegen te gaan. Die handschoen hebben de autofabrikanten opgepakt en veel systemen beschikken nu over de juiste vereisten. Verzekeraars kunnen via het CCV checken wat de aangescherpte eisen zijn.