Veiligheid in gevaar door tekorten bij toezichthouder NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kampt met zo’n nijpend personeelstekort, dat de voedselveiligheid in gevaar is en Nederland niet voldoet aan Europese toezichtseisen. Op honderd van de 152 toezichttaken schoot de NVWA in 2019 tekort, blijkt uit onderzoek van Deloitte uitgevoerd in opdracht van landbouwminister Carola Schouten, meldt FD.

De toezichthouder controleert nauwelijks op gevaarlijke stoffen in voedsel, zoals bacteriën in vlees en zuivel en bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Consumenten met een voedselallergie lopen volgens Deloitte extra gevaar omdat de NVWA weinig tijd heeft om producten te controleren op sporen van gluten of pinda’s.

Ook is de controle op babyproducten en kinderspeelgoed ondermaats. Dat verhoogt het risico op kinderen die stikken in speelgoed, of gewond raken door een slechte kinderstoel. De afgelopen jaren vonden meerdere soms dodelijke ongevallen plaats met springkussens en kermisattracties, maar de controle op dit soort producten is nog altijd slecht.

Te vol takenpakket

Aanleiding voor het onderzoek is een mislukt ICT-project, maar de NVWA gaat al jaren gebukt onder interne problemen. De huidige organisatie is in 2012 ontstaan na een fusie van een groot aantal toezichthouders. Schaalvoordelen moesten €50 miljoen. In aan besparingen opleveren, bijna een vijfde van het budget. Maar door slechte synergie stegen de kosten juist met €22 miljoen. Het kabinet-Rutte I besloot tegelijkertijd nog eens te bezuinigen. Sinds 2014 krijgt de NVWA er weer tientallen miljoenen per jaar bij, maar de personeelsproblemen blijven.

Ook de Inspectie SZW, het UWV en de Belastingdienst kregen te maken met bezuinigingen van de kabinetten-Rutte, waarna een personeelstekort ontstond en er weer geld bij moest. In december gaf minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken toe dat er te hard is bezuinigd. ‘Het moeilijke is dat we de problemen nu niet kunnen oplossen door er €100 miljoen bij te geven’, zei Koolmees tegen NRC. ‘Daarvoor is het te complex.’