Veilig Verkeer Nederland start campagne tegen lachgasgebruik in verkeer

Veilig Verkeer Nederland komt met een sociale media-campagne tegen lachgasgebruik in het verkeer. De campagne volgt op het nieuws dat het aantal lachgas-incidenten in het verkeer sterk is toegenomen. Zo blijkt uit een inventarisatie van de politie dat het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel is, dit jaar al 2,5 keer zo hoog als in heel 2018.

In 2016 ging het nog om 60 gevallen, dit jaar staat de teller al op 960. Daarnaast toont onderzoek van de NOS, in samenwerking met jongerenorganisatie TeamAlert, aan dat jongeren het risico van een ballonnetje niet zien. Bijna de helft denkt dat het hun rijstijl niet beïnvloedt

Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt, gaat het aantal lachgas-incidenten flink omlaag. “Het is onbegrijpelijk dat mensen, vooral jongeren, lachgas gebruiken in het verkeer. Want je speelt met je eigen leven en met dat van anderen”, zegt woordvoerder Marcel Kwant.

Veel gebruikers denken dat lachgas geen invloed heeft op het rijgedrag. De nieuwe campagne zal zich dan ook met name op jongeren richten. “We gaan ze op Instagram, Facebook en Twitter waarschuwen voor de gevaren van lachgas”, legt Kwant uit. Toch denkt hij dat een campagne alleen niet genoeg is. “Tijdens rijopleidingen zou er ook aandacht aan besteed kunnen worden, bijvoorbeeld in de theorie of dat het terugkomt als examenvraag.”

Verbond

Verder pleit Veilig Verkeer Nederland voor een verbod op lachgas in het verkeer. Ook het Verbond van Verzekeraars ziet zo’n verbod wel zitten. “Het zal verzekeraars enorm helpen om de schade te verhalen bij mensen die een ongeluk veroorzaken in het verkeer door lachgas”, vertelt Oscar van Elferen namens de verzekeraars in het NOS Radio 1 Journaal.

Het is volgens de wet (nog) niet verboden, maar wie na het gebruik van lachgas achter het stuur kruipt, moet niet raar opkijken als hij zelf opdraait voor de schade, schrijft het Verbond op de eigen website. “Lachgas is net zo erg als alcohol en drugs en heeft invloed op je rijvaardigheid. Lachgas in het verkeer? Bezint eer ge begint!”

‘Onverantwoord risico’

Hoewel lachgas dus niet verboden is, kan het toch nu al grote consequenties hebben voor bestuurders. Het Verbond legt de nadruk op de verhaalsmogelijkheid die verzekeraars hebben. “Als je een ongeluk veroorzaakt waarbij lachgas in het spel was, dan kan dat gevolgen hebben voor je verzekering. De verzekeraar zal altijd uitkeren aan het slachtoffer, maar kan de schade op jou verhalen, omdat je een onnodig groot risico hebt genomen. Zeker als er sprake is van letsel, gaat het dan al snel om tienduizenden euro’s”, aldus woordvoerder Oscar van Elferen in een radio-uitzending op NPO1.

Een verzekeraar moet wel kunnen aantonen dat een ongeluk veroorzaakt is door het gebruik van lachgas. “Dat is wat lastiger dan bijvoorbeeld bij drugs of alcohol, omdat er over lachgas minder bekend is en er ook minder wetgeving voor is. Een verbod zal ons werk dus een stuk makkelijker maken”, zegt Van Elferen.