VEB introduceert nieuwe kwaliteitsregeling voor brandmeldinstallaties

De Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven introduceert een nieuwe kwaliteitsregeling voor brandmeldinstallaties. Deze dient als alternatief voor situaties waarbij de gebruikelijke Regeling BMI niet vereist wordt en biedt installateurs de mogelijkheid om op een relatief eenvoudige en goedkope manier brandveiligheid te leveren conform NEN 2535.

Voorheen was er voor brandmeldinstallaties alleen de Regeling BMI. Deze is bedoeld voor gebouwen met een hoge kans op slachtoffers bij brand en bevat daarom zeer hoge en dus ook dure eisen. Reden om deze regeling niet toe te passen in situaties waar deze niet verplicht is, zoals in verreweg de meeste bedrijfs- en woongebouwen. “Een gemiste kans”, aldus voorzitter Jan Kuipers van de VEB. “Want met een veel lagere investering is een vergelijkbaar niveau van brandveiligheid te bereiken, dat qua functionaliteit voldoet aan de in Nederland geldende wettelijke eisen.”

Twee versies

Er komen twee versies van de regeling. De nieuwe Branddetectie Kwaliteitsregeling heeft als basis de Projecteringsrichtlijnen, kortweg: VEB 4 – BKP. Hierbij gaat het alleen om de gekozen componenten en de projectering daarvan. Later volgt een uitgebreidere regeling, Brandveiligheid Kwaliteitssysteem met als basis het Bouwbesluit, kortweg: VEB 4 – BKB. Deze is bedoeld voor autonome brandmeldinstallaties voor hogere risico’s.

Diploma’s

Installateurs die conform de nieuwe regeling erkend willen worden, dienen het officiële diploma Installatiedeskundige Brandmeldinstallaties te behalen, evenals het diploma MBV (Monteur Beveiligingssystemen). Voor branddetectie in delen van gebouwen of complete gebouwen is daarnaast het diploma Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties vereist.1

Bron Brandveilig.com