Toolbox ‘Versnellingsaanpak asbestdakensanering’ beschikbaar

‘Samen aan de slag voor een asbestdakenvrij Nederland!’ Onder dat motto is afgelopen maandag 24 september tijdens het jaarlijkse Nationale AsbestFeitenCongres in Tivoli/Vredenburg in Utrecht de Toolbox ‘Versnellingsaanpak asbestdakensanering’ gepresenteerd. Daarbij overhandigde gedeputeerde van de provincie Overijssel, Annemieke Traag, namens de ambassadeurs van de Versnellingsaanpak, de toolbox aan Edward Stigter, directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

 Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden, maar op dit moment ligt er nog ongeveer 80 tot 90 miljoen vierkante meter aan asbesthoudende daken in Nederland. Om ervoor te zorgen dat er over zes jaar geen asbestdaken meer zijn, moet er nog heel veel gebeuren. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in juli 2016 het Programmabureau voor de versnelling van asbestdaken sanering opgericht, dat de versnelling van het proces stimuleert en monitort. 

De toolbox biedt gemeenten handvatten om hun organisatie voor te bereiden en inwoners te informeren over het aankomende asbestverbod op daken. Momenteel ligt er ongeveer 80 tot 90 miljoen vierkante meter aan asbesthoudende daken in Nederland. VNG roept gemeenten op om met de versnellingsaanpak aan de slag te gaan. De toolbox bevat een scala aan concrete en direct bruikbare instrumenten, niet alleen voor gemeenten maar ook voor andere stakeholders.” Om 2024 Nederland asbestdakenvrij te halen is het vooral belangrijk dat we samenwerken, innoveren en van elkaar blijven leren.”

Inhoud toolbox
De toolbox is verdeeld in vier categorieën:

  1. Bewustwording en communicatie. Deze tools maken dakeigenaren bewust van het belang van sanering. Online check bij milieu centraal. Ook meer info over astbestdaken en wat er bij sanering komt kijken.
  2. Financiële arrangementen. Deze arrangementen helpen om de sanering financieel mogelijk te maken. Het bevat voorbeelden van koplopergemeenten en provincies die al regelingen hebben. Ook de markt ontwikkelt manieren om sanering beter en sneller mogelijk te maken.
  3. Gezamenlijke uitvoering (collectieven). Het collectief aanpakken draagt bij aan de versnelling en leidt tot kostenbesparing. Er zijn al een aantal versnellingsinitiatieven bedacht.
  4. Inventarisatie en monitoring: Deze tool bevat een kaart met verdachte asbestdaken. Het is mogelijk om zelf een inventarisatie te doen en dakeigenaren kunnen vervolgens gericht worden benaderd. Op basis daarvan kunnen er collectieven worden gevormd. Provincies hebben al diverse hulpmiddelen ontwikkeld die gemeenten kunnen gebruiken.

De online tool is te vinden op www.asbestversnelling.nl.