Toenemende bezorgdheid in Frankrijk over nat cat risico tegen de achtergrond van de klimaatverandering

Negen van de tien Fransen maken zich zorgen over weersgerelateerde gebeurtenissen, en geloven dat nat cat risico’s in het land zullen toenemen als gevolg van de klimaatverandering, zo blijkt uit een recent marktonderzoek van opinieonderzoeksbureau Opinionway in opdracht van risico-adviesbureau Stellant.

Uit de enquête bleek dat de Fransen zich grote zorgen maken over de zogeheten secundaire nat cat events, zoalsw zare stormen, die ook risicomanagers, verzekeraars en herverzekeraars slapeloze nachten bezorgen. Bijna de helft van de ondervraagden zegt zich zorgen te maken over overstromingen en 39% over droogte, die beide het land met toenemende frequentie en ernst hebben geteisterd.

Vier van de vijf toprisico’s die uit de enquête naar voren komen, zijn natuurrampen. Daaronder bevinden zich ook bosbranden, een punt van zorg voor 38% van de deelnemers aan de enquête, en windstormen, genoemd door 33%.De enige niet-klimaatgerelateerde bedreiging in de top vijf was, niet verrassend, het risico van ziekten en pandemieën met 42%.

Didier Richert, head of property risks bij Stellant, wees erop dat de risicoperceptie niet veel verschilt van de realiteit van catastrofale schades  in Frankrijk.Hij citeerde gegevens van CCR, de Franse staatsherverzekeraar, waaruit blijkt dat 57% van alle verzekerde nat cat verliezen in het land voortkomen uit overstromingen, en 34%, uit droogte. Naar schatting wordt in Frankrijk jaarlijks tussen 10 en 13 miljard euro schade veroorzaakt door natuurrampen, waarvan tussen 1,35 en 1,65 miljard euro door de verzekerings- en herverzekeringsmarkten wordt opgevangen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de publieke opinie in Frankrijk aan de kant lijkt te staan van degenen die geloven dat de klimaatverandering de situatie verergert.

In totaal 77% van de ondervraagden zegt dat de natcat-risico’s in het land toenemen. Een op de drie denkt dat de eigen regio’s hier over meer dan vijf jaar door zullen worden getroffen, en 42% slechts over twee tot vijf jaar. Een significante minderheid (14%) denkt dat hun regio binnen minder dan een jaar zal worden getroffen door hevigere natuurrampen.Ongeveer 89% van de ondervraagden vreest dat hun regio op een bepaald ogenblik met een groter aantal natuurrampen te maken zal krijgen.

Het  pessimisme kan worden verklaard door een recente toename van het aantal natuurrampen in Frankrijk. Het aantal lokale jurisdicties dat de noodtoestand voor natuurrampen afkondigt, is de afgelopen drie jaar gestegen van 1.000 naar 3.000, merkte Richert op.Het onderzoek komt uit op een moment dat er steeds meer wordt gediscussieerd over de noodzaak om de Franse nat cat-regeling, die een door de CCR beheerde herverzekeringspool omvat, te vernieuwen. In de enquête wordt echter betwijfeld of de Franse bevolking bereid zal zijn een hogere financiële last op zich te nemen om de dekkingsniveaus te verhogen. Niet minder dan 72% van de 1006 ondervraagden verklaarde niet bereid te zijn hogere premies voor hun opstalverzekering te betalen om een uitgebreidere nat cat-verzekering te verkrijgen.