Test Efectis: Hoe brandbaar zijn coronaschermen eigenlijk?

We zien ze vrijwel dagelijks in de supermarkt, op kantoor en aan balies: de coronaschermen. Sinds maart 2020 hangt het land vol met allerlei harde en flexibele kunststofschermen om ons te beschermen tegen het Covid-19 virus. Bij Efectis, gespecialiseerd in brandonderzoek,  vroegen ze zich af hoe brandbaar die schermen nu eigenlijk zijn en of deze schermen een negatieve invloed op de brandveiligheid van een gebouw kunnen hebben.

De meeste coronaschermen hangen in de buurt van een vluchtroute, bij de kassa of bij de receptie in een centrale hal en kunnen dus in geval van brand een vluchtroute blokkeren of de brandontwikkeling mogelijk versnellen. Ing. René de Feijter, Projectleider Brandonderzoek Efectis over het onderzoek: “Om de brandbaarheid van de schermen te onderzoeken hebben we 6 verschillende type schermen gekocht en deze aan een kleine brandproef onderworpen. We hebben 4 schermen van hard kunststof gekocht; Lexaan, Plexiglas, Polyester en A-PET en we hebben 2 flexibele schermen aangeschaft, waarvan we helaas niet weten van welke kunststof deze schermen geproduceerd zijn.”

Indicatieve test

De Feijter: “Omdat de coronaschermen als inrichtingselement gebruikt worden hebben we de test uitgevoerd met een crib 5, een kleine stapel houten latjes die ongeveer 3 minuten volop brandt. De crib is tegen het scherm geplaatst en het scherm hang ongeveer 2 cm los van de grond. Uit de test komt een heel gevarieerd resultaat. Sommige schermen smelten alleen en met name de flexibele schermen branden snel en produceren veel rook. Deze indicatieve test is geen formele klassering, maar geeft een goed beeld van het brandgedrag van de verschillende soorten schermen.”

In dit  filmpje kan je de test en de resultaten bekijken: https://youtu.be/Hw3kLsU6zKY

 Bron: Brandveilig.com