Test ANWB: Vier autostoeltjes scoren slecht op schadelijke stoffen

ANWB heeft voor de autostoeltjestest twintig verschillende modellen onderzocht en beoordeeld op veiligheid, bediening, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. Elf autostoeltjes scoren met vier sterren ‘goed’, vijf weten er met drie sterren nog een ‘voldoende’ uit te slepen en helaas scoren vier zitjes ondermaats. Zij krijgen slechts één ster en de beoordeling ‘slecht’.

Het autostoeltje “BeSafe iZi Kid X3 i-Size” biedt zeer goede bescherming bij zowel de frontale als de zijdelingse botsing. Op het onderdeel ‘Veiligheid’ scoort het zitje het best van alle autostoeltjes die we sinds 2015 hebben getest.

Vier autostoeltjes komen slecht uit de test. De reden van de slechte eindscore is de hoge concentratie schadelijke stoffen die aangetroffen is in de bekleding van de zitjes:

  • De bekleding van de “Uppababy Mesa i-Size” en “Uppababy Mesa i-Size + i-Size Basis” bevatten de vlamvertrager TCPP in een hoeveelheid die de voor speelgoed geldende limiet van Richtlijn 2014/79/EU overschrijdt. TCPP staat geclassificeerd als kankerverwekkend.
  • In de bekleding van de “Hauck iPro Baby” en “Hauck iPro Baby + iPro Base” is naftaleen aangetroffen. Hiervan wordt vermoed dat het kankerverwekkend is. De gemeten waarde ligt boven de geldende limiet voor speelgoed (volgens document AfPS GS 2014:01 PAK).

Veilige autostoeltjes

Op de  ANWB-website staat een  overzicht met testresultaten van bijna 200 autostoeltjes die de ANWB  sinds 2015 heeft getest.De ANWB test sinds 2003 elk jaar kinderzitjes om jonge ouders te informeren over de kwaliteit. Meerdere zitjes die de afgelopen jaren slecht uit de test kwamen zijn door de producent verbeterd of uit productie genomen.

De autostoeltjestest is een samenwerking van ANWB met Europese testpartners. De inkoop van de test-autostoeltjes wordt anoniem gedaan door diverse testpartners bij speciaalzaken of via internet. “Op deze manier weten we zeker dat we de stoeltjes testen die ook aan de consument verkocht worden. Omdat we in Europees verband testen kan het zijn dat niet alle geteste stoeltjes ook daadwerkelijk ruim verkrijgbaar zijn in Nederland. Via internet is het aanbod groter, al raden wij aan het stoeltje voor aankoop in de eigen auto uit te proberen”, aldus de ANWB..

In 2015 is de teststandaard aangepast en wordt er onder andere gebruik gemaakt van een nieuwere testauto en betere testdummy’s. Over het geheel genomen zijn de testcriteria iets zwaarder dan voorgaande jaren en een stuk zwaarder dan de Europese richtlijnen. Meer over de aangescherpte testprocedure en de beoordelingscriterea lees je op ‘Hoe wordt er getest?

De wijzigingen in de testprocedure hebben tot gevolg dat de testresultaten van voor en na 2015 niet meer één op één te vergelijken zijn. De resultaten van tests zijn  terugvinden in de tabellen ‘Autostoeltjestest 2011-2014‘ en ‘Autostoeltjestest 2007-2010‘.