SWOV voor onderzoek op zoek naar automobilisten met Alzheimer

SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid)  zoekt automobilisten met de ziekte van Alzheimer van 50 plus, die mee willen doen aan een  onderzoek van de stichting. Het onderzoek bestaat eruit dat  een  methodiek wordt getest die onderscheid kan maken bij mensen met de ziekte van Alzheimer: zij die nog geschikt zijn om auto te rijden en zij die dit beter niet meer kunnen doen. Hiervoor zoekt SWOV mensen die  ouder zijn dan 50 jaar, de ziekte van Alzheimer hebben en gemiddeld minstens één keer in de week auto rijden.

SWOV Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid wil meer te weten komen over hoe we kunnen voorspellen of mensen met de ziekte van Alzheimer nog veilig kunnen autorijden.Voor dit onderzoek vullen deelnemers thuis een vragenlijst in. Daarnaast neemt SWOV  een neuropsychologische test af, inclusief een rit in een rijsimulator. Ook wordt gevraagd een rijtest op de weg af te leggen en om gedurende twee maanden met een camera in de  eigen auto te rijden. Deze activiteiten zullen binnen 18 maanden worden uitgevoerd.

Het neuropsychologisch onderzoek zal ongeveer vier uur in beslag nemen en vindt plaats op het kantoor van SWOV in Den Haag (Bezuidenhoutseweg 62). De rijtest op de weg duurt ongeveer een uur en zal bij de dichtstbijzijnde CBR-locatie plaatsvinden. Aanmelden kan via een mail naar onderzoek@swov.nl onder vermelding van naam,  leeftijd én  telefoonnummer  Deelnemers aan het onderzoek ontvangen na afloop van het totale onderzoek een VVV-cadeaubon van 100 euro. Ook krijgt men wen advies over uw rijgeschiktheid, gebaseerd op de onderzoeksresultaten.