Swisse Re neemt Fathom over, gespecialiseerd in water risk intelligence

  .       Swiss Re heeft aangekondigd  dat het Fathom heeft overgenomen, een  leverancier van informatie over waterrisico’s en overstromingsmodellen, gevestigd in Bristol, Verenigd Koninkrijk. Door deze transactie krijgt de divisie Reinsurance Solutions van Swiss Re waardevolle expertise en een set producten, als aanvulling op de eigen data- en risicocapaciteiten op het gebied van overstromingsrisico’s – een belangrijke oorzaak van voortdurend stijgende verliezen door natuurrampen wereldwijd.

Russell Higginbotham, CEO van Swiss Reinsurance Solutions, zegt in een toelichting: “We zijn zeer verheugd om onze krachten te bundelen met Fathom in ons streven om de beschermingskloof voor natuurrampen, zoals overstromingen, te verkleinen. Fathom’s toonaangevende onderzoek en innovatieve tools op dit gebied creëren geweldige synergieën met Swiss Re’s risicokennis en digitale mogelijkheden..”

Stuart Whitfield, CEO van Fathom, vult aan: “We zetten ons in om organisaties over de hele wereld te helpen bij het analyseren, begrijpen en reageren op overstromingsrisico’s en het veranderende klimaatlandschap. Dankzij de sterke overeenkomst tussen ons ethos en onze aanpak, ben ik verheugd dat we kunnen samenwerken met Swiss Reinsurance Solutions om onze geavanceerde inzichten in risico’s naar nog meer klanten te brengen en te helpen bij het leveren van een grotere wereldwijde veerkracht. Deze transactie is een volgende belangrijke stap in het bereiken van onze visie om de gouden standaard te worden op het gebied van informatie over waterrisico’s.”

Als onderdeel van deze transactie zal Fathom haar eigen merknaam behouden en haar gerenommeerde onderzoeksactiviteiten voortzetten. Volgens laatste gegevens van Swiss Re dekte de herverzekeringssector in 2023 ruwweg 40% van de economische schades als gevolg van natuurrampen, wat duidt op een grote beschermingskloof over de hele wereld. Swiss Re schat dat natuurrampen alleen $ 12 miljard van deze totale verzekerde schades kan worden toegeschreven aan overstromingsgerelateerde gebeurtenissen, wat meer dan 30% hoger is dan het jaargemiddelde van de afgelopen tien jaar. Geavanceerde datamodellering, gecombineerd met wetenschappelijk robuuste tools en intelligentie, stellen verzekerings- en risicobeheerprofessionals in staat om de impact van overstromingen op mensen, gebouwen en bedrijven beter te begrijpen.

Fathom zet zijn expertise op dit gebied in om zijn klanten te helpen overstromingsrisico’s efficiënt te identificeren, analyseren en beperken. Door nauw samen te werken met Swiss Reinsurance Solutions krijgt Fathom toegang tot Swiss Re’s klantenbestand en jarenlange expertise op het gebied van natuurrampen.