Steeds meer schadeclaims door zware storm en extreme neerslagen

Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme buien, die alsmaar meer schade aan woningen veroorzaken. Het aantal meldingen door neerslagoverlast is in drie jaar tijd met 77% gestegen en de schades door storm zijn ruim verdubbeld, blijkt uit nieuwe cijfers, die AD heeft verzameld bij Interpolis

Cijfers van Interpolis tonen dat er in de eerste helft van 2020 al 6.472 schademeldingen door regen, sneeuw of smeltwater binnenkwamen. In het eerste halfjaar van 2017 betrof het 3.651 claims. En er zijn dit jaar vooralsnog bijna 14.000 stormschades gerapporteerd (2017: ruim 6000).

,”We kunnen in ieder geval concluderen dat mensen steeds meer wateroverlast ondervinden door extreme neerslag”, zegt Youri van der Avoird van Interpolis. ,,Onze klanten worden daar ook steeds vaker door verrast. Als je vooraf weet dat er een hoosbui of storm aan komt, dan kun je bijvoorbeeld nog snel de kelder leegruimen of andere preventieve acties nemen.”

De stijgingen zijn representatief voor de markt. Huiseigenaren claimen bij extreme regen gemiddeld zo’n 2.000 euro schade via hun opstal- of inboedelverzekering, bleek eerder al uit openbare cijfers. Incidenteel kan de totale schade door een storm of hoosbui in de tientallen of zelfs honderden miljoenen lopen.

Op basis van toekomstscenario’s van het KNMI is het de verwachting dat extreme regen, hagel en droogte door klimaatverandering de komende decennia verder gaan toenemen. Overal zien schadeverzekeraars de gevolgen terug. Met het oplopende aantal claims kan het niet anders dan dat verzekeraars meer moeten uitkeren en dat zal uiteindelijk een premieverhoging betekenen.

Groene daken kunnen helpen

Verwacht wordt dat het aantal schademeldingen de komende jaren verder toeneemt, omdat Nederland volgens meteorologen vaker met zware regenval te maken krijgt. Verzekeraars stimuleren de aanleg van groene daken. De begroeiing op die daken neemt een deel van het water op en kan schade aan huizen voorkomen.Als het aantal schademeldingen inderdaad blijft toenemen, gaan de premies waarschijnlijk omhoog. Hoezeer is niet te zeggen, omdat de verzekering ook wordt bepaald door andere soorten schades zoals brand en diefstal.

Bron AD