Steeds meer ongevallen op fietspaden

0

 

Er gebeuren steeds vaker ongelukken op het fietspad, constateert Veilig Verkeer Nederland (VVN). Een van de oorzaken daarvoor is het grote snelheidsverschil tussen gewone fietsers, elektrische fietsers en racefietsers. Jaarlijks belanden er na een fietsongeval zo’n 65.000 fietsers op de Eerste Hulp. Dat moet veranderen, stelt VNN in De Telegraaf: fietsers moeten elkaar de ruimte gunnen op het fietspad.

Een andere oorzaak van de toenemende ongevallen is volgens VNN dat de drukte op de fietspaden toeneemt. “Zeker met de toename van de elektrische fietsen – inmiddels 1,9 miljoen – waardoor mensen meer, vaker en ook verder gaan fietsen”, aldus woordvoerder Rob Stomphorst. Ook weet de ‘gewone’ fietser niet meer zo goed om te gaan met wielrenners die hen in groepen vaak met hoge snelheid passeren. Wat opvalt is dat het aantal racefietsers dat bij een ongeval ernstig letsel oploopt, ruimschoots is verdubbeld in de afgelopen acht jaar van 2.000 tot circa 5.000 gewonden.

 VVN merkt dat fietsers zich onveiliger voelen op de weg. ‘Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de fietsers weleens een andere route neemt omdat de paden overvol zijn en het er te gevaarlijk is’, zegt Stomphorst. ‘Tien procent stapt om die reden af en neemt weer de auto, bus of tram.’

Laat een reactie achter