Speciale ‘fietspadcode’ moet chaos op fietspad beteugelen

0

 

Chaos op het fietspad. Snorscooters, e-bikes, stadsfietsen en scootmobiels die kriskras door elkaar rijden. Als het aan de ANWB, de Fietsersbond en wielersportbond NTFU ligt is dat vanaf volgend jaar verleden tijd. De belangenclubs werken aan een speciale ‘fietspadcode’ en borden die fietspadgebruikers met verschillende snelheden uit elkaar moeten houden, melden NOS en AD. “Geef elkaar de ruimte”, is de werktitel van het project. Uitgangspunt is dat “fietsers meer rekening houden met elkaar”, zegt NTFU-woordvoerder Esther van der Heijden. Langzame fietspadgebruikers moeten volgens het plan goed rechts houden en achter elkaar gaan rijden, zodat de snelle gebruikers – snorfietsers en wielrenners – makkelijk kunnen passeren.

Een boodschap met die strekking moet op nieuwe verkeersborden staan, die vanaf volgend jaar zomer zijn gepland. Ook smartphonegebruik moet worden teruggebracht. De ANWB zegt bij navraag wel dat de plannen nog in een pril stadium verkeren.

 

De populariteit van de fiets als vervoersmiddel blijft stijgen. In tien jaar tijd zijn Nederlanders 9% meer gaan fietsen. Veilig Verkeer Nederland noemt het gevaarlijk vol op de fietspaden: jaarlijks raken 350.000 mensen gewond na een ongeval op de fiets.Vooral ouderen zijn kwetsbaar. Van de tweehonderd fietsers die jaarlijks in het verkeer omkomen is 70%t ouder dan 60 jaar, blijkt uit cijfers van Veiligheid.nl.Ouderen blijven langer en meer fietsen, geholpen door de komst van de e-bike. Tegelijkertijd reageren ze minder snel, zijn ze wat minder stabiel en lopen ze makkelijker kwetsuren op, verklaart Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland.

Laat een reactie achter