SodM: Versterking Groningen moet binnen 7 jaar

Er moeten duidelijke afspraken komen tussen gemeenten, provincie en het Rijk, zodat de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) de versterking met grote voortvarendheid kan uitvoeren. Dit laat het Staatstoezicht op Mijnen (SodM) weten in haar oordeel over het plan van aanpak van de NCG. Daarnaast ontbreekt nog een vastlegging van de financiering voor de uitvoering van het plan. “Het is niet acceptabel als Groningers daardoor nog langer in onveiligheid en onzekerheid wonen en leven. Als de governance en financiering van de NCG goed geregeld is, zou het streven moeten zijn om de versterkingsoperatie binnen 7 jaar af te ronden. SodM zal hierop toezien.

SodM heeft het plan van aanpak van de NCG van 2 november jl. beoordeeld op vijf aspecten die essentieel zijn voor de versterking uit oogpunt van veiligheid:

  1. Reikwijdte: Wordt de juiste groep van gebouwen beoordeeld op noodzaak tot versterking?;
  2. Tijdigheid: Zal het voorgenomen plan en aanpak tot de vereiste snelheid leiden?;
  3. Prioritering: Krijgen de meest risicovolle gebouwen de hoogste prioriteit?
  4. Effectiviteit van de versterkingsmaatregelen: Zullen de beoogde maatregelen voor ertoe leiden dat aan de veiligheidsnorm wordt voldaan?; en
  5. Communicatie: staan de burgers centraal bij de wijze van communiceren? Wordt er tijdig, juist en volledig gecommuniceerd over de versterkingsaanpak?

Het plan van aanpak van de NCG is volgens de SodM voldoende goed om mee aan de slag te gaan. Uit oogpunt van veiligheid acht zij snelheid essentieel. “Een noodzakelijke voorwaarde voor het tijdig realiseren van de versterking is het goed betrekken van gemeenten en burgers.   Als de versterking achterblijft op het versterkingsplan, zal SodM de NCG zo nodig adviseren om de aanpak aan te passen.”

11.000 onveilige huizen in aardbevingsgebied Groningen

Ruim 11.000 gebouwen in de Groningse aardbevingsgebied lopen een verhoogd veiligheidsrisico. Komend jaar wordt bekend of ze versterkt moeten worden, en zo ja, in welke mate .  Met het oog daarop worden in 2019 nog eens 6.800 panden geïnspecteerd, zo vertelde volgens diverse (Groningse) media Nationaal Coördinator Groningen Herman Sietsma, die verantwoordelijk is voor de versterkingsoperatie,  gisteren (22 november jl.) bij de presentatie van zijn plan van aanpak.

In de provincie Groningen is er voor ruim 11.000 panden (ca. 16.000 adressen) een verhoogd risico om in te storten bij zwaardere aardbevingen. Van 1.500 is al gezegd dat versterking nodig is. Die panden moeten daarom worden verstevigd. De meeste adressen met een verhoogd risico liggen in Appingedam, Delfzijl en de gemeente Groningen, dat wil zeggen de stad en het nabijgelegen Ten Boer.

Ook dorpen buiten het kerngebied

Opvallend is dat nu ook dorpen genoemd worden die niet in het zogenoemde ‘kerngebied’ liggen, een gebied in een straal van zo’n 10 kilometer rond Loppersum. Daar zijn de risico’s op schade door aardbevingen het grootst, dus dat moet als eerste worden aangepakt. Eerder constateerde bureau Witteveen en Bos dat aardbevingsschade buiten het kerngebied niet aangetoond kon worden, maar dat rapport is in Groningen met ongeloof ontvangen.