Sluiting Europese luchtruim voor Boeing 737 MAX

Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) heeft gisteren (12 maart jl.) besloten dat het Nederlandse luchtruim gesloten wordt voor de Boeing toestellen van het type 737 MAX. De regeling gaat vanavond in vanaf 20.00 uur lokale tijd en geldt voor onbepaalde tijd.

Dit besluit de minister op advies van de Nederlandse luchtvaartautoriteit (Inspectie Leefomgeving en Transport ILT) en de Europese luchtvaartautoriteit EASA. EASA heeft gisteravond aangekondigd om alle operaties met de Boeing toestellen in Europa te schorsen.
 
De sluiting van het luchtruim betreft de Boeing 737-8 MAX en 737-9 MAX. De luchtruimsluiting geldt voor bestemmingen naar of vertrek vanuit Nederland als eventueel overvliegend luchtverkeer. EASA is tot het besluit gekomen om de veiligheid van de passagiers te verzekeren.
 
In Nederland heeft luchtvaartmaatschappij TUI 3 Boeings van dit type in gebruik. De ILT heeft van TUI begrepen dat een toestel al op Schiphol aan de grond staat. De twee toestellen die vanavond naar Nederland onderweg zijn, wijken, volgens TUI, uit naar een Zuid-Europese luchthaven, zodat de toestellen voor acht uur zijn geland. Volgens LVNL zijn er geen andere toestellen van dit 737 type Boeings onderweg naar een Nederlandse luchthaven.

—-