SonicWall: Forse toename aantal cyberincidenten

SonicWall heeft de halfjaarlijkse update van het 2022 SonicWall Cyber Threat Report uitgebracht. Het nieuwste rapport onthult een toename van 11% in wereldwijde malware, een piek van 77% in IoT-malware, een stijging van 132% in versleutelde bedreigingen en een geografisch gedreven verschuiving in ransomware-volume als geopolitieke onrust van invloed is op cybercriminele activiteit.

“In de cyberwapenwedloop zijn cyberbeveiliging en geopolitiek altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest, en in de afgelopen zes maanden hebben we gezien hoe dat zich in het hele cyberlandschap afspeelt”, zegt SonicWall President en CEO Bill Conner. “Het slagveld van de cyberoorlog is verschoven, want onze gegevens wijzen op een stijging van 63% in ransomware in Europa en een gezamenlijke inspanning om bedrijven uit de financiële sector te treffen, terwijl het ransomware-volume in andere regio’s daalde. Met een grote toename van versleutelde bedreigingen, IoT-malware, cryptojacking en nieuwe onbekende varianten, is het van cruciaal belang dat cyberbeveiligingsleiders beschikken over alle vereiste tools en technologie om proactief te detecteren en te remediëren tegen steeds geavanceerdere en gerichtere bedreigingen voor hun bedrijf.”

 “

Aanvallen op ransomware in Europa nemen toe nu bedreigingslandschap verschuift

Na een recordjaar 2021 vertonen de totale ransomware-aanvallen in de eerste helft van 2022 een dalende trend, met een wereldwijde daling voor het vierde opeenvolgende kwartaal. Overheidssancties, tekortkomingen in de toeleveringsketen, dalende cryptocurrency-prijzen en beperkte beschikbaarheid van de benodigde infrastructuur maken het cybercriminelen allemaal moeilijker. Eigen SonicWall threat intelligence versterkt die analyse, aangezien juni 2022 het laagste maandelijkse ransomware-volume in twee jaar zag, wat hielp om het totale wereldwijde volume te laten dalen.

“Naarmate slechte actoren hun tactieken diversifiëren en hun aanvalsvectoren uitbreiden, verwachten we dat het wereldwijde ransomware-volume zal stijgen – niet alleen in de komende zes maanden, maar ook in de komende jaren”, aldus Conner. “Met zoveel onrust in het geopolitieke landschap, wordt cybercrime steeds geraffineerder en varieert het in de bedreigingen, tools, doelwitten en locaties.”

Terwijl de wereldwijde ransomware aan het begin van het jaar een dip vertoonde, zag Europa een aanzienlijke toename van malware-aanvallen (+29% jaar-op-jaar) en ransomware-pogingen (+63%). In termen van volume bevonden zeven van de top 11 landen die het doelwit waren van ransomware zich in Europa (Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Polen en Oekraïne), wat duidt op een verschuiving in het cyberbedreigingsklimaat voor de regio.

Malware veert weer op met 11% wereldwijde stijging

In 2021 was er sprake van een lichte daling van het malwarevolume, het derde jaar op rij met een daling en het laagste niveau in zeven jaar. Zoals voorspeld in het SonicWall Cyber Threat Report van 2022, werd echter een opleving verwacht als gevolg van een aanzienlijke opleving van aanvallen in de tweede helft van 2021. Die opleving was voelbaar toen er in de eerste zes maanden van 2022 meer dan 2,8 miljard malware-aanvallen plaatsvonden. In Noord-Amerika stegen versleutelde bedreigingen met maar liefst 284% en nam IoT-malware in datzelfde tijdsbestek met 228% toe.

Net als bij de verschuivende ransomware-aantallen bleef het malwarevolume gelijk of daalde het in typische hotspots als de Verenigde Staten (-1%), het Verenigd Koninkrijk (-9%) en Duitsland (-13%), terwijl het collectief steeg in Europa (29%) en Azië (32%).

“In het internationale dreigingslandschap vindt nu een actieve migratie plaats die de uitdagingen niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten ingrijpend verandert”, zegt SonicWall-expert op het gebied van opkomende dreigingen Immanuel Chavoya. “Cybercriminelen werken harder dan ooit om de cyberbeveiligingsindustrie voor te zijn, en in tegenstelling tot veel van de bedrijven die zij als doelwit hebben, hebben bedreigingsactoren vaak geen gebrek aan vaardigheden, motivatie, expertise en financiering binnen hun organisaties.”

De financiële sector bestreed een stijging van 100% in malware-aanvallen, een stijging van 243% in ransomware-pogingen en een duizelingwekkende 269% in cryptojacking-pogingen.

Recordaantal ‘nooit eerder geziene’ malwarevarianten ontdekt

SonicWall’s gepatenteerde Real-Time Deep Memory InspectionTM (RTDMI) technologie heeft in de eerste helft van 2022 270.228 nog nooit eerder geziene malware-varianten geïdentificeerd – een stijging van 45% ten opzichte van vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2022 werd een recordaantal nooit eerder ontdekte malware ontdekt (147.851), waarbij maart 2022 het hoogste record ooit was (59.259).

‘nooit eerder geziene’ malwarevarianten ontdekt

SonicWall’s gepatenteerde Real-Time Deep Memory InspectionTM (RTDMI) technologie heeft in de eerste helft van 2022 270.228 nog nooit eerder geziene malware-varianten geïdentificeerd – een stijging van 45% ten opzichte van vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2022 werd een recordaantal nooit eerder ontdekte malware ontdekt (147.851), waarbij maart 2022 het hoogste aantal ooit opleverde (59.259).

Sinds de introductie van RTDMI begin 2018 is het aantal ontdekte nieuwe varianten tot en met juni 2022 met Recordaantal 1x omhoog geschoten. Dit zijn nieuwe en voorheen onbekende cyberaanvallen die onopgemerkt blijven door traditionele sandboxbenaderingen.

Om de volledige halfjaarlijkse update van het 2022 SonicWall Cyber Threat Report te verkennen, gaat u naar sonicwall.com/ThreatReport.visit sonicwall.com/ThreatReport.