Scheepseigenaren betalen gemiddeld meer dan $ 3 miljoen bij ransomwareaanvallen

Een nieuw rapport van maritiem cyberbeveiligingsbedrijf CyberOwl stelt dat scheepseigenaren gemiddeld zo’n 3,1 miljoen dollar per ransomwareaanval betalen.Share on Desondanks investeren de meeste reders nog steeds veel te weinig in cyberbeveiligingsbeheer: meer dan 50% geeft minder dan $100.000 per jaar uit.

In het rapport wordt ook gewezen op aanzienlijke lacunes in het beheer van cyberrisico’s binnen scheepvaartorganisaties en de bredere toeleveringsketen.

Andere belangrijke bevindingen uit het rapport zijn:

  • Tweederde van de professionals in de sector weet niet of hun verzekering cyberaanvallen dekt;
  • Meer dan 25% van de zeevarenden weet niet welke acties er van hen worden verlangd tijdens een cyberincident;
  • Binnen organisaties geldt: hoe hoger iemands functie, hoe kleiner de kans dat hij op de hoogte is van een cyberaanval:

Het rapport is tot stand gekomen in samenwerking met advocatenkantoor HFW en het onderzoek is uitgevoerd door maritiem innovatiebureau Thetius.

“De bevindingen in dit rapport helpen scheepvaartdirecties hun eigen organisaties te benchmarken. Dit gaat verder dan anekdotes en van horen zeggen naar statistieken, ondersteund door data-gedreven bewijs van de vloten die CyberOwl monitort,” zegt Daniel Ng, CEO van CyberOwl. “Maritiem cyberriskmanagement is een continu proces, prioritering is de sleutel. Door te identificeren waar de echte hiaten zitten, kan de scheepvaartsector slimmere beslissingen nemen, zodat ze niet langer de zwakke schakel is in de cyberweerbaarheid van wereldwijde supply chains.”

Nick Chubb, Managing Director van Thetius, voegt hieraan toe: “Onze sector heeft de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt, zowel wat betreft het vergroten van het bewustzijn van cyberveiligheid als het nemen van de nodige maatregelen om beveiligingsgaten te dichten. Maar we hebben vastgesteld dat er nog steeds een aanzienlijke kloof bestaat tussen de verwachtingen van de sector op het gebied van cyberbeveiliging en de realiteit in de praktijk.” In november vorig jaar meldde inlichtingenbedrijf Intel 471 dat de ondergrondse van de cybercriminaliteit de geloofsbrieven van rederijen doorspoelde