Schade door asbest in straalgrit beloopt zeker 160 miljoen euro

De vervuiling van straalgrit met asbest betekent een schadepost van 160 tot 200 miljoen euro voor onderhoudsbedrijven. Dat zegt directeur Spruijt van de branchevereniging Koninklijke OnderhoudNL in het tv-programma EenVandaag. Het Dordrechtse bedrijf Sibelco/Eurogrit leverde de vervuilde straalgrit aan zo’n 140 bedrijven. Straalgrit wordt gebruikt om stalen en betonnen objecten waar verf, roest of vuil op zit, schoon te maken. Vorige maand maakte Sibelco/Eurogrit bekend dat er asbestvezels waren gevonden in het straalmiddel. Het inademen van die vezels kan kanker veroorzaken.De producent riep onderhoudsbedrijven direct op om niet langer met het vervuilde straalmiddel te werken. Waarschijnlijk zit er al sinds mei 2015 asbest in het grit van Eurogrit.

 Sinds een maand liggen bij veel onderhoudsbedrijven de werkzaamheden volledig of gedeeltelijk stil. Het loon van de 2.200 gedupeerde werknemers moet wel worden doorbetaald. Ook hebben opdrachtgevers schadeclaims ingediend en moesten de straalbedrijven hun eigen terrein en dat van opdrachtgevers laten inspecteren op de aanwezigheid van asbest.Directeur Spruijt spreekt namens de onderhoudsbranche van een mega-schadebedrag, dat vergelijkbaar is met “andere sectoren waar vogelgriep of het eierenschandaal in hetzelfde rijtje staan”.

Bekende plekken waar vervuild grit is gebruikt, zijn Tata Steel in IJmuiden, een warmte-krachtcentrale van Eneco in Houten, het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam en de Willemsbrug in Rotterdam.Volgens de inspectie SZW is het grit mogelijk vervuild geraakt in Oekraïne. Een aantal grondstoffen van het straalgrit komt daar vandaan. Het gebruik van asbest is in Oekraïne niet verboden.

Paul Swuste, asbestdeskundige aan de TU Delft volgt de ontwikkelingen bij Eurogrit in de media. “Of mensen die het grit gebruikt hebben zich zorgen moeten maken? Een blootstelling aan asbestvezels is een toestand die je eigenlijk ten allen tijde wilt voorkomen. Wit asbest, de variant die nu is aangetroffen, kan net als blauw asbest, ook asbestkanker veroorzaken, maar is minder potent en dus minder risicovol. Helaas weten we nog niet hoe de vezels asbestkanker kunnen veroorzaken. Wat we wel weten, is dat het heel lang duurt voordat de kanker zich ontwikkelt. Deze periode tussen inademen en ziekteverschijnselen ligt meestal tussen de 30 en 40 jaar.”

 Opruimen verontreinigd straalgrit kan onder strenge voorwaarden

Het asbesthoudend straalgrit dat op de markt is gebracht, is in opdracht van de Inspectie SZW door onderzoeksbureau TNO onderzocht. Uit metingen blijkt dat het verontreinigd straalgrit verantwoord opgeruimd kan worden door het onder meer doornat te maken en daarna op te zuigen. De Inspectie SZW heeft het opruimen van alle straalgrit met grondstoffen  afkomstig uit Oekraïne ingedeeld in de laagste risicoklasse, de zogenaamde risicoklasse 1.

 

Bron NOS