Ruim vier van de tien Nederlanders denkt dat zelfrijdende auto’s meer ongelukken veroorzaken dan menselijke chauffeurs

  Nederlanders hebben  weinig vertrouwen in kunstmatige intelligentie als chauffeur. Ruim vier van de tien automobilisten (43%) denkt dat zelfrijdende auto’s meer ongelukken veroorzaken dan menselijke chauffeurs. Bij vrouwen is dat 50%  en bij mannen 35%, Met 61% zijn het vooral vrouwelijke zestigplussers die denken dat zelfrijdende auto’s meer brokken veroorzaken dan menselijke bestuurders, zo blijkt uit een onderzoek van Mister Green.; .  

Daaruit komt tevens naar voren dat een groot deel van de Nederlanders Full self-driving (FSD) auto’s nog niet massaal omarmt en zelfs nooit in een zelfrijdende auto stapt: gemiddeld is dat 44% (35% van de mannen en 53% van de vrouwen), . Vooral ouderen zijn huiverig. Bijna tweederde van de vrouwelijke 60-plussers en ruim de helft (53%) van de mannen denkt er zo over

Overname  volledige besturing  

Nieuwigheid en verandering zijn niet alleen spannend, maar volgens het onderzoek soms zelfs een beetje eng. Zeker als we het gevoel hebben dat we de controle verliezen. Mede hierdoor is maar liefst driekwart van de Nederlanders met een rijbewijs bang voor het moment dat een zelfrijdende auto de volledige besturing overneemt. Vooral vrouwen zijn op hun hoede: 84% tegen gemiddeld 65% van de mannen.  

Mede door de ‘enge’ kant van innovatie zien niet veel Nederlanders het nut ervan. Dat terwijl deep learning – via verbeterde voorspellingscapaciteit – een belangrijke rol kan spelen spelen bij het verminderen van files en verkeersongelukken. Desondanks pleiten drie op de tien Nederlanders tegen het doorontwikkelen van de FSD-technologie. Vooral in Zeeland en Friesland zijn mensen sceptisch.

Het idee van een auto die je van A naar B brengt zonder dat je hoeft te sturen is nog niet helemaal ingeburgerd. Toch krijgt de belofte van zelfrijdende auto’s steeds meer voet aan de grond. Zo blijkt uit het onderzoek dat ruim een zesde van de Nederlanders volledig op de hoogte is van waar zelfrijdende auto’s allemaal toe in staat zijn. Zestien procent van de respondenten gaat nog een stap verder en verwacht dat er binnen tien jaar alleen maar zelfrijdende auto’s op de weg rijden