Ruim een derde Nederlanders weet niet waar dichtstbijzijnde AED hangtchtstbijzijnde AED hangt

 

Meer dan een derde (34%) van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde Automatische Externe Defibrillator (AED) in hun directe omgeving hangt. De kennis en de beschikbaarheid van AED’s is nog steeds onvoldoende, zo blijkt uit een peiling van de Hartstichting. De Hartstichting roept Nederlanders op om hun buurt veiliger te maken door een bestaande AED te registreren of er met de buurt een aan te schaffen.

De Hartstichting heeft de ambitie om van heel Nederland een hartveilige zone te maken, een ‘zes minuten-zone’. Zo kunnen slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen zes minuten de juiste hulp krijgen en overleven meer mensen een hartstilstand. De Hartstichting bouwt aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Een groot netwerk van burgerhulpverleners is er al; van AED’s nog niet.

Van veel AED’s is het onbekend waar ze hangen, omdat ze niet geregistreerd zijn bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn er slechts 15.000 geregistreerde AED’s, waarvan een derde niet 24/7 beschikbaar is. Dit bemoeilijkt hulpverlening door burgerhulpverleners. Voor effectief gebruik is het noodzakelijk dat AED’s 24/7 toegankelijk zijn en geregistreerd bij HartslagNu. In totaal zijn er ongeveer 30.000 AED’s nodig. In Zuid-Holland zijn de minste AED’s 24/7 beschikbaar. Hier is slechts de helft van alle AED’s altijd toegankelijk. In Drenthe en Noord-Brabant is het beter geregeld. Daar is 79% van de AED’s altijd toegankelijk.