RTL Nieuws gaat het onderzoek naar gevaarlijke verkeerslocaties opnieuw doen.

De resultaten van het onderzoek dat RTL Nieuws heeft gedaan naar verkeersonveilige plekken in Nederland staan niet onomstotelijk vast. Door een onvolkomenheid in de gehanteerde methode kan het weergegeven aantal ongevallen per locatie niet met zekerheid worden vastgesteld, meldt RTL Nieuws. “. Verkeersonderzoeksbureau VIA heeft ons daarop gewezen.:De hoeveelheid ongelukken per locatie kan lager, maar ook hoger uitvallen.”

Zo kan volgens RTL Nieuws wel worden gesteld dat het Keizer Karelplein in Nijmegen tot de meest verkeersonveilige locaties van het land behoort, maar op basis van dit onderzoek niet dat het de meest onveilige is. . De redactie start in samenwerking met verkeersonderzoeksbureau VIA een nieuw onderzoek. Hieronder het bericht dat wij gisteren op de website van Risk & Business plaatsten

Locaties waar in drie jaar tijd meer dan 10 ongelukken gebeuren, staan bekend als verkeersonveilig en worden onder andere door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) black spots genoemd. Uit de analyse van RTL Nieuws blijkt dat Nederland 1.186 van zulke black spots telt. Die zijn volgens de gegevens samen goed voor ruim 17.000 ongelukken in drie jaar tijd, waarbij 2.658 slachtoffers – zowel doden als gewonden – vielen.

Volgens hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft bewijzen de cijfers dat er werk aan de winkel is. “De verkeersveiligheid in Nederland behoorde jaren tot de beste van Europa. De afgelopen tien, vijftien jaar zijn we afgezakt. Het lijkt erop dat verkeersveiligheid niet meer zo’n prioriteit heeft.”

  De vijf gevaarlijkste verkeerslocaties in Nederland

Nummer één op de ranglijst is het Keizer Karelplein in Nijmegen. Dit grote verkeersplein telt veel af- en toeritten en oogt onoverzichtelijk door een brede rijbaan zonder belijning. Daarnaast moet verkeer dat op de rotonde rijdt ook nog eens het verkeer dat de rotonde op komt rijden voor laten gaan. De uitkomst verrast Van Wee niet: “Het is een drukke, a-typische, on-Nederlandse rotonde. Dat maakt hem onveilig.”

De vijf mee3st gevaarlijke verkeerslocaties in ons land zijn:

  1. Keizer Karelplein, Nijmegen: 83 ongevallen, 3 slachtoffers
  2. A4/Knooppunt de Nieuwe Meern Amsterdam: 78/13
  3. Kruispunt Blaakweg, Ringbaan West, Ringbaan Zuid, Tilburg: 46/7
  4. Kruispunt Waldorpstraat, Hildebrandstraat, Neherkade, Den Haag: 45/7
  5. A58/Zeelandweg Knooppunt De Stok, Roosendaal: 45/0

Meeste black spots op gemeentelijke wegen

Meer dan de helft van de verkeersonveilige locaties (624) bevindt zich op gemeentelijke wegen. Provinciale wegen tellen 54 black spots en op rijkswegen komen 507 knooppunten, wegvakken en afritten naar voren waar meer dan 10 ongelukken zijn geregistreerd. Op de black spots op rijkswegen werden door politie en Rijkswaterstaat vooral ongelukken met alleen materiële schade genoteerd. Dat is anders voor de gemeentelijke wegen. Met ruim 2.000 slachtoffers zijn die goed voor meer dan driekwart van alle slachtoffers op black spots.

Bron RTL Nieuws

Foto Wikipedia