RIVM: grafietregens vormen gezondheidsrisico

Grafietregens door het slakverwerkingsproces bij Tata Steel en Harsco in IJmuiden vormen een gezondheidsrisico voor bewoners uit de omgeving, in ieder geval voor kinderen. In de afgelopen jaren hebben inwoners uit de omgeving van IJmuiden verschillende keren te maken gehad met grafietregens. Dat stelt het RIVM, dat in Wijk aan Zee onderzoek deed naar de hoeveelheid metalen en PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen, organische stoffen die ontstaan door onvolledige verbranding) die werden aangetroffen op negen geselecteerde oppervlakten na een grafietregen op 29 maart 2019. Daarbij keek het RIVM specifiek naar de blootstelling, via de huid en door vingers in de mond te stoppen, die bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar zou kunnen voorkomen

Volgens de vergunning mag er bij het kiepen van slak, dat is afval dat zich vormt bij het smelten van metalen, stof niet verder dan twee meter van het terrein vrijkomen. Volgens het RIVM bleek in de afgelopen jaren dat het stof vaak verder werd verspreid en in de omliggende dorpen en in de omgeving van Tata Steel terechtkwam.

Bijna dertig metalen werden er na de grafietregen op 29 maart aangetroffen na het afnemen van veegmonsters. Voor drie metalen geldt dat de geschatte blootstelling zodanig hoog is dat dit ongewenst is voor de gezondheid, zo stelt het RIVM. Het gaat hierbij om lood, mangaan en vanadium. Voor lood wordt de toxicologische referentiewaarde overschreden, zo blijkt uit de analyse van de veegmonsters. Langdurige (lage) blootstelling aan lood leidt tot neurologische ontwikkelingsstoornissen. Kinderen zijn hiervoor het meest gevoelig, omdat hun hersenen en zenuwstelsel nog in ontwikkeling zijn. Herhaalde blootstelling aan lood door grafietregens leveren gezondheidsrisico’s op, stelt het RIVM.  Ook voor mangaan en vanadium worden de toxicologische referentiewaarden overschreden, waardoor gezondheidsrisico’s aanwezig kunnen zijn. Voor vanadium kan het ook invloed hebben op de ongeboren vrucht van een zwangere vrouw. Omdat mensen in hun dagelijks leven al blootgesteld worden aan zware metalen is het wenselijk om extra blootstelling zoveel mogelijk te beperken, vindt het RIVM.

In de veegmonsters uit Wijk aan Zee werden ook negen soorten PAK’s aangetroffen. De hoeveelheid waaraan mensen door de grafietregen worden blootgesteld lijkt echter zo klein te zijn, dat het risico op kanker door blootstelling volgens het RIVM verwaarloosbaar lijkt.

Bron Medisch Contact