Recordaantal van 561 Nederlanders loopt legionellabesmetting op

 

Een recordaantal van 561 Nederlanders heeft vorig jaar een legionellabesmetting opgelopen. Van hen zijn er 31 overleden, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend. Het gaat om een forse toename. In 2016 raakten 454 mensen besmet, van wie er twintig zijn overleden.

De toename hangt mogelijk samen met de verandering van het klimaat. Door het warme weer worden zogeheten koeltorens in gebouwen, ideale plekken voor de legionellabacterie, intensiever gebruikt. Het RIVM zegt dat er meer onderzoek nodig is om de oorzaken goed vast te stellen. Een andere oorzaak zou kunnen liggen bij afvalwaterzuiveringen van twee bedrijven in de vleesindustrie in Brabant. Die installaties zijn eerder aangewezen als bron voor mogelijke legionellabesmettingen in die regio.

Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. Soms veroorzaakt de bacterie een zware longontsteking, beter bekend als de veteranenziekte. Het RIVM maakte ook bekend dat afgelopen winter 900.000 mensen geveld waren door de griep. Dat zijn er zo’n 400.000 meer dan in het voorgaande griepseizoen. Door het hoge aantal griepgevallen lagen veel ziekenhuizen maanden overvol met patiënten. Zij moesten vanwege complicaties van griep, meestal longontsteking, opgenomen worden.

Meningokokken-W meest opvallende infectieziekte van 2017

Het deze week verschenen rapport ‘Staat van Infectieziekten 2017’ geeft een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van infectieziekten in Nederland en het buitenland. De meest in het oog springende infectieziekte in 2017 was de meningokokkenziekte. Het aantal besmettingen met meningokokken type W liep afgelopen jaar op tot 80.

In 2017 raakten 80 mensen besmet met de meningokokkenbacterie type W. Tot 2015 liepen gemiddeld 4 mensen deze bacterie, die hersenvliesontsteking kan veroorzaken, op. Door de grote toename krijgen sinds 1 mei kinderen van 14 maanden een vaccin tegen meningokokken dat ook bescherming biedt tegen meningokokken type W. Daarnaast wordt het vaccin aangeboden aan tieners geboren tussen 2001 en 2004.

Afgelopen jaar viel ook het aantal besmettingen met legionella op. Het aantal besmettingen steeg de afgelopen vijf jaar van 291 naar 561. De oorzaak is onduidelijk, maar er is volgens onderzoekers van het RIVM wel een relatie met warm en nat weer. De meeste gezonde levensjaren gingen afgelopen jaar in Nederland verloren aan griep, pneumokokkenziekte en legionella, zo blijkt uit het rapport.

De ‘Staat van Infectieziekten in Nederland 2017’ geeft beleidsmakers bij het ministerie van VWS en de GGD ’s inzicht in de ontwikkelingen van infectieziekten in Nederland en in het buitenland. In de jaarlijkse rapportage wordt elk jaar ook aandacht besteed aan een speciaal thema. Dit jaar gaat dat over infectieziekten-epidemiologie anno 2018. De sterke toename van digitale gegevens maakt het onder meer mogelijk uitbraken van ziekten eerder op te sporen.