Reaal wijst MKB-ondernemers op groter brandrisico tijdens kerstvakantie

Reaal vraagt ondernemers uit het MKB om extra aandacht te schenken aan brandpreventie tijdens de kerstvakantie. Tijdens deze periode is er een verhoogd risico op brand, onder andere door rondvliegend vuurwerk, brandstichting en verkeerd gebruik van kerstverlichting. Reaal wil hiermee ondernemers wijzen op de impact van een bedrijfsbrand en tegelijkertijd het belang benadrukken van goede preventieve maatregelen, tijdens de afwezigheid in de kerstperiode.

Eerder dit jaar lanceerde Reaal een onderzoek naar de belangrijkste factoren die brand kunnen veroorzaken in het MKB. De top 10 van belangrijkste brandoorzaak wordt aangevoerd door ‘menselijk falen’ en ‘elektra’. Tijdens de kerstvakantie komen daar drie andere factoren bij, namelijk ‘brandstichting’, ‘vuurwerk’ en ‘kerstverlichting’.

Alex de Langen, Unitmanager brand bij Reaal: “Uit een recente inventarisatie blijkt dat rond Kerstmis en Oud & Nieuw regelmatig brand ontstaat doordat kerstverlichting verkeerd is aangesloten óf blijft branden terwijl het bedrijf twee weken gesloten is. Daarnaast zien we in deze periode veel branden aan de buitenkant van het pand ontstaan. Deze worden veroorzaakt doordat pallets, containers of bedrijfswagens, die naast het pand staan, ‘spontaan’ vlam vatten. In veel gevallen is hier sprake van brandstichting en/of is er vuurwerk in het spel.”

Preventietips
De Langen: “Om schade en ellende te voorkomen, in deze feestelijk periode van het jaar, willen we graag ondernemers extra attenderen op het verhoogde risico en hen enkele tips meegeven om het jaar mooi af te sluiten. Vaak zijn er namelijk eenvoudige oplossingen voorhanden die veel ellende kunnen voorkomen.”

  •  (Rol-)containers vatten vaak vlam rondom de jaarwisseling, zet ze daarom uit het zicht of in ieder geval niet dicht tegen het pand aan.
  • Sluit containers bij voorkeur af met een slot.
  • Zet containers niet binnen! Smeulende afvalresten en broei kunnen brand veroorzaken.
  • Zorg dat alle (dak)ramen, deuren en bovenlichten gesloten zijn. Vuurpijlen weten deze altijd feilloos te vinden.
  • Verwijder brandbare spullen achter de voordeur of plak de brievenbus dicht.
  • Parkeer bedrijfswagens niet direct naast het pand, als dit mogelijk is.
  • Controleer tijdig de brandinstallatie.
  • Zorg dat kerstverlichting niet op te veel verlengsnoeren en contactdozen is aangesloten.
  • Trek alle kerstversiering en opladers uit het stopcontact bij het verlaten van het pand. Ook na de kerstborrel.