Rapport toont hogere kankerpercentages aan onder 9/11 hulpverleners

Het National Institute for Occupational Safety and Health heeft maandag nieuwe bevindingen gepubliceerd van een driejarig kankeronderzoek onder de hulpverleners die actief waren na de aanval op de beide Twin Towers in New Tork in 2001. Uit het onderzoek bleek een nog niet eerder gerapporteerd verhoogd risico op keelkanker bij nine eleven-hulpverleners  in vergelijking met de algemene bevolking van de staat New York. Het onderzoek bevestigde ook eerdere bevindingen van een verhoogde aantal gevallen van van schildklierkanker, huidmelanoom en prostaatkanker onder 9/11-hulpverleners

Het onderzoek bevestigde ook eerdere bevindingen over een verlaagd risico op longkanker in deze beroepsgroep, wat volgens de onderzoekers het gevolg zou kunnen zijn van het lage percentage rokers onder deze werknemers in vergelijking met de bevolking in het algemeen. Onderzoekers bevestigden niet de eerdere bevindingen van een verhoogd risico voor non-Hodgkin lymfoom of multipel myeloom en vonden kortere latentieperioden voor prostaatkanker en huidmelanoom dan was verwacht.

Bij kankerpatiënten vonden de onderzoekers betere overlevingspercentages bij patiënten die deelnamen aan het medische controle- en behandelingsprogramma dat werd gesponsord door het NIOSH WTC Health Program, vergeleken met de algemene bevolking van de staat New York. Meer bepaald lag het sterftecijfer van werknemers met prostaat-, long-, nier- of colorectale kanker 26% tot 64% lager dan dat van de bevolking in het algemeen, aldus het NIOSH. Soortgelijke voordelen werden waargenomen bij werknemers met huidmelanoom, multipel myeloom, slokdarmkanker en leverkanker.

Volgens NIOSH waren eerdere kankerstudies van afzonderlijk blootgestelde groepen beperkt door kleine aantallen en verschillen in de gebruikte methodologieën. Om deze beperkingen aan te pakken, verzamelden onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine informatie uit 13 staatskankerregisters, de National Death Index, en vitale registers van New York City en de staat.