PwC’s Covid-19 CFO Pulse : Minder bedrijven verwachten productieverlies, maar zorgen om wereldwijde economische neergang en tweede Coronagolf blijven

Nu de verschillende lockdowns wereldwijd versoepeld c.q. opgeheven worden en economieën – ondanks de constante dreiging van het coronavirus – langzaam weer opstarten, denken veel bedrijven na over strategieën voor herstel. Waar twee maanden geleden 45% van de ondervraagde CFO’s productiviteitsverlies verwachtte bij gebrek aan mogelijkheden om op afstand te werken, is dat percentage nu gedaald tot 26%. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van PwC’s Covid-19 CFO Pulse.

CFO’s verplaatsen hun focus naar het terugbrengen van mensen naar een werkplek die fundamenteel is veranderd. Veel bedrijven hebben inmiddels veiligheidsmaatregelen genomen. Ook denken ze na over de overgang naar werk op afstand en andere nieuwe manieren van werken. Het tonen van leiderschap zal de komende tijd van cruciaal belang blijven om deze veranderingen in goede banen te leiden. Wereldwijd komen enkele gemeenschappelijke thema’s naar voren:

  • In deze tijd waarin veel organisaties de terugkeer naar kantoor voorbereiden, zijn CFO’s het meest bezorgd over de gevolgen van een wereldwijde economische neergang (60%), de mogelijkheid van een tweede besmettingsgolf (58 procent) en de financiële gevolgen voor hun bedrijf (47%).
  • De meeste CFO’s verwachten een significante impact op hun resultaat: meer dan de helft (53%) verwacht een omzet- en/of winstdaling tot 25% als gevolg van de crisis. Om de inkomstenstromen weer op te bouwen, plant 63% wijzigingen in hun product- of dienstenaanbod.
  • Bedrijven omarmen nieuwe manieren van werken; 52% van de CFO’s geeft aan dat ze van plan zijn om werken op afstand tot een permanente optie te maken voor functies waarvoor dat mogelijk is. Daarnaast is 52% van plan om thuiswerkervaringen te verbeteren.

Kijk hier voor de volledige onderzoeken: https://www.pwc.com/gx/en/issues/crisis-solutions/covid-19/global-cfo-pulse.html