Politie: Klassieke criminaliteit historisch laag; 38% minder woninginbraken

Het aantal inbraken, overvallen en straatroven is historisch laag.De politie registreerde in 2022 bijna 797.000 misdrijven, blijkt uit misdaadcijfers van het afgelopen jaar. Dit is een stijging van 7% vergeleken met een jaar eerder. Daarmee is de totale criminaliteit nagenoeg op hetzelfde niveau als 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis het land plat legde. Toen waren er ruim 803.000 aangiftes, meldt het AD.

De politie constateert dat de misdaadcijfers weer fors toenemen, maar dat ze anders van aard zijn. De ‘klassieke misdaad’ is sinds het einde van coronapandemie weliswaar licht toegenomen, maar blijft laag vergeleken met 2019. Vorig jaar waren er 43% minder overvallen. Het totaal kwam uit op 670, het laagste ooit. Ook daalde het aantal woninginbraken met 38% fors tot ruim 24.000 en waren er bijna 2500 straatroven, een daling van 34% vergeleken met 2019.

Corona versterkt daling

Volgens operationeel specialist René Middag bij de Landelijke Eenheid dalen deze zogenoemde High Impact misdrijven al tien jaar, maar heeft de coronacrisis dit verder versterkt. Mensen werkten massaal thuis, wat de beste beveiliging bleek tegen boeven. Ook was er daardoor meer toezicht in de wijken. Winkels die gedwongen dicht moesten blijven, konden niet worden overvallen.Dat een grote opleving van deze misdrijven uitblijft nu het leven weer als vanouds is, heeft volgens Middag ook te maken met een opvallende verschuiving van de misdaad naar online. Behalve forse stijgingen in de onlinewereld waren er ook op straat enkele negatieve uitschieters. Zo steeg het aantal fietsendiefstallen met 13% tot ruim 92.000 vergeleken met 2019. Volgens Middag zijn hier veelal mobiele bendes aan het werk die toeslaan als fietsen niet goed op slot staan.

Bron AD