Ook Effectis deed Vaste Kamercommissie aanbevelingen over brandveiligheid gevelplaten

 

Afgelopen donderdag organiseerde de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken een rondetafelgesprek over de brandveiligheid van gevelplaten. Kamerleden konden behalve aan Rene Hagen (zie boven) ook vragen stellen aan vertegenwoordigers van de branchevereniging van isolatiemateriaal, de brandweer, een aantal brandveiligheidsexperts, het Verbond van Verzekeraars en de VNG. Hieronder treft u de aanbevelingen aan van test- en onderzoekslaboratorium Effectis en van het Verbond van Verzekeraars.

Zonder vooruit te willen lopen op de definitieve rapporten en conclusies van het onderzoek naar de brand in Grenfell kan op basis van de rapporten gesteld worden dat de Grenfell Tower ten tijde van het ontstaan van de brand niet aan de regelgeving voldeed, meldde ing. René de Feijter IAAI-CFI namens Effectis. “De lijst met zaken die niet aan de eisen voldeed is lang en bewijs (testrapporten, classificatierapporten en dergelijke) dat de toegepaste materialen en constructies aan de gestelde eisen voldeden ontbrak. De brandveiligheidsvoorschriften waren opgenomen in het ontwerp, maar het ontbrak aan toezicht en handhaving tijdens de renovatie en de oplevering van de gerenoveerde Grenfell Tower. Discrepanties tussen ontwerp en realisatie konden daardoor niet worden vastgesteld.”

Wanneer u een auto koopt, accepteert u dan dat de airbags of de remmen niet werken? Waarom accepteren we dan wel dat de brandveiligheidsvoorzieningen niet op orde zijn wanneer een gebouw opgeleverd wordt?, zo hield De Feijter de Vaste Kamercommissie voor. “De aannemer die het gebouw oplevert moet verantwoordelijk gesteld worden voor het functioneren van de brandveiligheidsvoorzieningen. De materialen zoals toegepast moeten aantoonbaar voldoen aan de gestelde regels. Aantonen dat een materiaal of constructie voldoet aan de eisen kan alleen door het uitvoeren van testen. Wanneer materialen op meerdere wijzen getest zijn is het wellicht mogelijk om op basis van de resultaten een (risicogerichte) beoordeling bij een andere toepassing te geven. Die beoordeling moet dan wel uitgevoerd worden door iemand met (aantoonbare) kennis van het brandgedrag van materialen en constructies.”

Aanbevelingen

Om tot brandveilige gebouwen (en daarmee brandveilige gevels) te komen moeten de volgende zaken op orde zijn:

– Het gebouwontwerp moet onafhankelijk en deskundig getoetst worden;

– Voor de start van de bouw moet duidelijkheid zijn verkregen over de toe te passen constructies en materialen en moet aantoonbaar gemaakt zijn dat aan de gestelde eisen voldaan wordt;

– De testmethode(s) voor gevels moeten passen bij het scenario van een uitslaande brand tegen een gevel of een brandend voorwerp tegen een gevel;

– Materialen moeten in samengestelde constructies (zoals het daadwerkelijk toegepast wordt) getest worden;

– Door het op de juiste wijze testen van constructies kan wetenschappelijke onderbouwing verkregen worden die nodig is voor een risicogerichte beoordeling van de brandveiligheid van gebouwen;

– Toezicht en handhaving moet uitgevoerd worden door personen met (aantoonbare) kennis van zaken. De Minister zou zich in moeten zetten voor een snelle harmonisatie van geveltesten binnen Europa en vooruitlopend daarop het invoeren van deze testmethode voor gevels in Nederland.

Daarnaast zou de Minister zich volgens Effectis kunnen inzetten voor het verbeteren van het bouwproces, waarbij er meer aandacht komt voor relevante bewijsvoering bij bouw en oplevering, zoals hiervoor geschetst.  “Goedbedoelde adviezen leiden regelmatig tot slecht uitgevoerde constructies en bij toezichthouders ontbreekt de benodigde expertise m.b.t. materiaal- en constructiegedrag om hier adequaat op te kunnen acteren.

Foto Rijksoverheid/website IFV