Onveilig speelgoed en babyartikelen meest uit de handel gehaald in 2020

Nederland haalde vorig jaar vooral onveilig speelgoed en babyartikelen uit de handel. De meest voorkomende klacht was kans op verstikking, blijkt uit het Safety Gate-rapport van de Europese Commissie. In totaal werden er vorig jaar binnen de EU 5.377 producten uit de handel gehaald omdat ze gevaarlijk zouden zijn voor de gezondheid. 9% daarvan was gerelateerd aan de uitbraak van COVID-19. Het ging dan over mondkapjes, handgels die giftige materialen bevatten en uv-lampen.

Bevoegd Eurocommissaris Didier Reynders is tevreden dat het systeem “ook zijn nut heeft bewezen in crisistijden”. “Het heeft geholpen om consumenten te beschermen tegen gevaarlijke producten door ze uit de markt te halen”, zegt hij. “Met beschermingsmechanismes als deze zijn de consumentenrechten verzekerd.”

In alle Europese landen samen hadden de meeste recalls betrekking op op speelgoed (27%), gevolgd door motorvoertuigen (21%) en elektrische apparaten (10%). In Nederland betrof 72% van de uit de markt gehaalde spullen speelgoed, 15% babyartikelen en 6% over elektrische apparaten. De meest gehoorde redenen voor recalls  waren de kans op verstikking door inslikken (31%) of op een andere manier van verstikking (ook 31%). Op de derde plaats kwam verwurging (8%). Als de drie voornaamste redenen voor een recall in geheel Europa werden genoemd de kans op letsel (25%), chemicaliën (18%) en verstikking (12%).

Safety Gate is sinds 2003 in werking en wisselt informatie uit tussen de Europese lidstaten, het VK en de Europese Commissie over de veiligheid van producten zodat onveilige artikelen uit de rekken kunnen worden gehaald

Bron Safety Gate en NU.nl.