Onderzoeken SWOV en Route Mobiel: Overgang naar wintertijd zorgt voor meer aanrijdingen en verkeerslachtoffers

 

In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uur teruggezet: de wintertijd gaat dan in. SWOV onderzocht eerder of dit verschijnsel effect heeft op de verkeersveiligheid. De resultaten staan in het rapport ‘De relatie tussen het ingaan van de wintertijd en het aantal verkeersslachtoffers‘.

Uit de samenvatting van het rapport blijkt dat het onderzoek uitwijst dat het  ingaan van de wintertijd (sinds 1996 op de laatste zondag van oktober) inderdaad is samengegaan met een hoger aantal verkeersslachtoffers en -ongevallen, tijdens een bepaald gedeelte van de dag. “Deze hogere aantallen doen zich echter ook gedurende de daaropvolgende maanden voor, hetgeen erop wijst dat het terugzetten van de klok op zichzelf niet van invloed hoeft te zijn op de verkeersveiligheid.”

Volgens de onderzoekers lijkt het effect eerder te kunnen worden verklaard uit het feit dat zich na het ingaan van de wintertijd een aantal maanden lang meer (avondspits)verkeer in schemer en donker afwikkelt. “Door het ingaan van de wintertijd valt de duisternis namelijk op een eerder tijdstip op de klok, waardoor van de ene dag op de andere een groter deel van de avondspits in het donker plaatsvindt. Dit heeft waarschijnlijk meer verkeersslachtoffers als gevolg, omdat ook het risico (aantal letselslachtoffers per afgelegde afstand) duidelijk hoger blijkt te zijn in schemer en donker dan bij daglicht, vooral voor voetgangers”.

Onderzoek Route Mobiel

Pechhulpaanbieder Route Mobiel wil verkeersdeelnemers attenderen op het verhoogde risico op aanrijdingen na de ingang van de wintertijd. Duisternis en vermoeidheid zijn de oorzaak van veel schades in de desbetreffende periode. Route Mobiel ziet in de week na de ingang van de wintertijd al jaren een piek van 10 – 15% meer aanrijdingen.

Chris Trip van Route Mobiel: “Wij zien al jaren een piek van ongevallen en schademeldingen vlak na de ingang van de wintertijd. Automobilisten worden overvallen door de sneller invallende duisternis, waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Dit jaar zal dat na 27 oktober, wanneer de klok weer een uur teruggaat, waarschijnlijk ook weer het geval zijn.”

Verstoord bioritme
Trip: “Naast dat automobilisten verrast worden door de duisternis, zijn er ook weggebruikers die door de tijdsomschakeling een verstoord bioritme hebben en daardoor vermoeider achter het stuur zitten dan normaal. Het is daarom aan te raden om goed voorbereid de weg op te gaan; zorg dat je verlichting in orde is, de ramen goed schoon zijn, je goed uitgeslapen bent en dat je wat te eten bij je hebt om vermoeidheid te bestrijden (neem bijvoorbeeld een banaan of een energiereep mee in je auto!). Niet alleen automobilisten, maar alle verkeersdeelnemers ondervinden hinder van de vroeger invallende duisternis. Dus blijf ook als fietsers of voetgangers extra alert de komende dagen.”

 

k