Onderzoek Willis Towers Watson: 61% bedrijven ziet politieke risico’s toenemen; zo ook de schadelast als gevolg hiervan

Ruim drie van de vijf (61%) Britse bedrijven zijn van mening dat de politieke risico’s voor ondernemingen  dit jaar zijn toegenomen, zo blijkt uit een onderzoek van Willis Towers Watson onder grote ondernemingen.

Ontwrichting van de internationale handel wordt in de meeste regio’s als voornaamste risico’s voorzien: dat is bij 58% van de Europese bedrijven het geval, 67% bij ondernemingen in de Azië/Pacific-regio en  bij 77% van de bedrijven in Rusland en de zogeheten CIS-landen in die regio. In ondernemend Afrika zijn de zorgen het grootst in Afrika (74%) en Midden-Oosten (71%), terwijl respondenten aangeven dat nieuwe risico’s zoals drones-aanvallen dit soort risico’s kunnen versterken.

2019 kan ook gezien worden als het jaar waarin in toenemende mate door ondernemingen wordt aangegeven dat zij daadwerkelijk schade hadden geleden als gevolg van een of meerdere politieke risico’s. Van de respondenten gaf 54% aan  financieel verlies te hebben geleden als gevolg van politiek geweld tegen 48% in 2018, 50% (58%) door beperkingen in de mogelijkheid geld over te maken c.q. om te wisselen,  46% (40%) door handelssancties of im- of export-embargo’s en 29% (25%) door (geleidelijke ) onteigening. 

Een grote meerderheid van de ondervraagde ondernemingen (71%)  dat intern de aandacht voor riskmanagement met betrekking tot politieke risico’s  sinds 2018 is toegenomen en 40% geeft aan dat zij meer druk ervaren van de zijde van investeerders en aandeelhouders  om naar dit risico te kijken. Het onderzoek wijst daarnaast uit dat recente ontwikkelingen zoals de vertroebelde handelsbetrekkingen tussen China en de VS alsmede de hieruit voortvloeiende sancties het politieke risico voor meer ondernemingen zichtbaar heeft gemaakt.