Onderzoek VeiligheidNL: 13% jongeren tussen de 12 en 18 jaar heeft mogelijk al gehoorschade

Eén op de 7 à 8 jongeren tussen de 12 en 18 jaar heeft mogelijk al gehoorschade. Dat komt naar voren uit een onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met vier jeugdgezondheidsorganisaties . De onderzoekers spreken van een toenemend probleem, zeker bij jongeren.

Bijna de helft van de leerlingen luistert  naar muziek op een volume van 70% of hoger, een geluidsniveau dat het risico op gehoorschade vergroot. 13% van de leerlingen die ook de online hoortest ‘JGZ Oorcheck’ deden kregen geen goede uitslag, dat op beginnende gehoorschade duidt. Ook recent onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam toont aan dat één op de zeven kinderen tussen 9 en 11 jaar al beginnend gehoorverlies heeft bewustwording van de risico’s op gehoorschade en het promoten van een gezond gehoor.

Vaker meten van gehoor 

Na de kleuterklas is er geen officieel meetmoment meer van het gehoor. Het belang van structurele screening en voorlichting voor jongeren is vergroot nu steeds meer jongeren (vaker en langer) mobiele apparaten gebruiken. VeiligheidNL maakt zich sterk om de hoortest ook voor jongeren in te zetten, door de samenwerking met GGD. Daarmee krijgen we zowel regionaal als landelijk beter beeld hoe vaak gehoorschade voorkomt en wat de ontwikkelingen daarin zijn. Op deze manier kan er effectief preventiebeleid ontwikkeld worden.

Deze week, op World Hearing Day in CORPUS Oegstgeest Leiden verraste VeiligheidNL de 100.000ste tester van de hoortest. De gratis hoortest geeft inzicht in de status van je gehoor en geeft tips hoe je verstandig met je oren omgaat. VeiligheidNL is heel blij met zoveel bezoekers, dit draagt bij aan de bewustwording van het belang van een gezond gehoor.

 Saara is 100.000ste bezoeker

De 10-jarige Saara uit Noordwijk is compleet verrast in CORPUS. Zij heeft als 100.000ste bezoeker de hoortest afgenomen. Medio 2018 is de exhibit van VeiligheidNL officieel geopend door DJ Barry Paff en sindsdien wordt de test druk bezocht. De test is een ‘spraak-in-ruis test’ en ontwikkeld door het LUMC, Amsterdam UMC en VeiligheidNL. Bezoekers doen de test vooral omdat ze nieuwsgierig zijn of hun gehoor goed is en vinden de test leuk om te doen. Dit is volgens de World Health Organization, initiatiefnemer van World Hearing Day, ook juist belangrijk. De anonieme hoortest zoals in CORPUS is voor iedereen toegankelijk.  

Tips voor het voorkomen van gehoorschade

Belangrijke tips voor het voorkomen van gehoorschade bij jongeren zijn: 

– zet de volumebegrenzer op je muziekspeler of telefoon aan. Heb je geen volumebegrenzer op je speler? Luister dan op maximaal 2/3 van het volume;
– gebruik een goed afsluitende koptelefoon bij muziek luisteren of gamen zodat je weinig last hebt van omgevingsgeluid;
– draag oordoppen met een muziekfilter tijdens het uitgaan of feesten.