Onderzoek Travelers: Directeuren zien cyber als grootste bedrijfsrisico

De meeste directeuren die door de in de VS gevestigde verzekeraar Travelers zijn ondervraagd, rangschikken het cyberrisico als hun grootste zakelijke zorg, maar minder dan de helft zegt dat hun bedrijf elementaire preventieve maatregelen heeft genomen naarmate de frequentie en de omvang van cyberaanvallen toenemen.Van de 1.200 executives die deelnamen aan de 2021 Travelers Risk Index-enquête, zei 59% dat ze zich enigszins of veel zorgen maken over cyber, en 25% zei dat hun bedrijf slachtoffer is geworden van cyber, een stijging van 150% ten opzichte van 2015.

De andere belangrijkste risico’s in de index van dit jaar, beide genoemd door 53% van de respondenten, waren medical inflation  en stijgingen van de kosten van employee benefits. Zoals voor het eerst gemeld in Business Insurance, waren inbreuken op de beveiliging, systeemstoringen en ongeoorloofde toegang tot bankrekeningen de top drie cyberspecifieke zakelijke zorgen die door leidinggevenden werden genoemd.

Ondanks de toegenomen bezorgdheid geeft slechts 61% van de executives aan zeer of zeer veel vertrouwen te hebben in de cyberpraktijken van hun bedrijf, en veel bedrijven zijn niet voorbereid om met de risico’s om te gaan, aldus Travelers. Slechts 43% van de respondenten zegt dat hun bedrijf een schriftelijk bedrijfscontinuïteitsplan heeft om te reageren op een cyberaanval, en slechts 48% stelt dat hun bedrijf multifactorauthenticatie heeft ingevoerd om het risico te verkleinen.

“Het is van cruciaal belang dat bedrijven de nodige maatregelen nemen om hun gegevens en activa te beschermen, vooral nu zoveel werknemers op afstand blijven werken”, aldus Tim Francis, enterprise cyber lead bij Travelers.