Onderzoek RTL Nieuws : Keizer Karelplein in Nijmegen gevaarlijkste verkeerslocatie van Nederland

Het Keizer Karelplein in Nijmegen is met zeker 83 ongelukken in drie jaar tijd de meest verkeersonveilige plek van het land. Daarnaast telt Nederland nog eens bijna 1.200 zogenoemde black spots, waar in drie jaar tijd minimaal tien ongelukken werden gemeld. Reden voor meer focus op verkeersveiligheid, vindt hoogleraar Bert van Wee.De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek op basis van de meest recente cijfers ruim 200.000 ongelukken uit de periode 2014-2016 waarvan politie of Rijkswaterstaat een exacte locatie of kruispunt registreerde.

 

Locaties waar in drie jaar tijd meer dan 10 ongelukken gebeuren, staan bekend als verkeersonveilig en worden onder andere door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) black spots genoemd. Uit de analyse van RTL Nieuws blijkt dat Nederland 1.186 van zulke black spotstelt. Die zijn volgens de gegevens samen goed voor ruim 17.000 ongelukken in drie jaar tijd, waarbij 2.658 slachtoffers – zowel doden als gewonden – vielen.

Volgens hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft bewijzen de cijfers dat er werk aan de winkel is. “De verkeersveiligheid in Nederland behoorde jaren tot de beste van Europa. De afgelopen tien, vijftien jaar zijn we afgezakt. Het lijkt erop dat verkeersveiligheid niet meer zo’n prioriteit heeft.”

 

Bron RTL Nieuws

Foto Wikipedia