Onderzoek: ramadan-apps vormen vaak substantieel privacyrisico

Ramadan-apps blijken veelal niet goed om te gaan met de privacy van hun gebruikers. De apps, die onder andere worden gebruikt om gebedstijden bij te houden of contact te leggen met medegelovigen, missen vaak duidelijke privacyvoorwaarden en houden zich in negen van de tien gevallen niet nadrukkelijk aan de AVG. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de veiligheid van 50 populaire ramadan-apps.

Onduidelijkheid overheerst bij privacyvoorwaarden
In de privacy policy van 45 van de 50 onderzochte apps wordt geen duidelijkheid geschept over de beveiliging van gegevens met behulp van bijvoorbeeld encryptie. 

Bij 34 van de 50 ramadan-apps is het onduidelijk waar en hoe gebruikersdata worden verwerkt en gebruikt. Het is bij deze apps mogelijk en plausibel dat persoonlijke gegevens worden gedeeld met en doorverkocht aan derden. 

Van 7 van de onderzochte apps is zelfs helemaal geen privacybeleid beschikbaar. Dit geldt onder meer voor de app ‘Miqat’, die wereldwijd meer dan vijf miljoen keer is gedownload.

Slechts 1 op de 10 apps houdt zich nadrukkelijk aan AVG 
Ook op het gebied van wetgeving blijft veel onduidelijk: slechts 1 op de 10 apps geeft nadrukkelijk aan zich aan de Europese privacywetgeving (AVG) te houden. ‘Muslim Pro’, veruit de populairste app met meer dan 50 miljoen downloads, geeft dit ook aan. Maar deze app kwam eind vorig jaar nog negatief in het nieuws toen gebruikersgegevens in handen kwamen van het Amerikaanse leger, wat tot ophef en zorgen leidde onder gebruikers. 

Dat weinig apps zich expliciet aan de AVG houden, kan te maken hebben met de herkomst: veel apps zijn ontwikkeld in Azië. In totaal komen 26 van de 50 onderzochte apps van Aziatische bodem. Doordat zij zich niet aan de AVG houden, is het onzeker hoe er met de data omgegaan wordt. 

Advies: wees voorzichtig met gebruik apps
David Janssen, cyber security analist bij VPNGids.nl, heeft daarom een advies aan moslims en gelovigen in het algemeen: “Het is verstandig om voorzichtig te zijn met welke apps je gebruikt, zeker bij apps die gekoppeld zijn aan jouw geloof. Let op welke data deze apps van je bijhouden én met wie deze data gedeeld worden. Tijdens de Ramadan is het natuurlijk erg handig om gebedstijden in te kunnen zien. En hoewel de apps over het algemeen goed bedoeld zijn, kan gevoelige data desondanks in de handen van derde partijen terechtkomen. Het kan daarom geen kwaad op zoek te gaan naar een gebeds-app die privacy hoger in het vaandel heeft