Onderzoek Radboudmc: Ondanks intensieve behandeling en begeleiding worden klachten Q-koortspatiënten erger

Ondanks een intensieve behandeling en begeleiding houden Q-koortspatiënten jaren na de besmetting klachten, die bovendien zelfs kunnen verergeren. Patiënten blijven last houden van onder meer vermoeidheid. Sommigen kunnen jaren na besmetting niet of maar beperkt naar hun werk of deelnemen aan de samenleving. Dat blijkt uit een analyse door het  Radboudumc van de gegevens van 2.600 patiënten Q-koortspatiënten.  Het is voor het eerst sinds de uitbraak van Q-koorts in 2007 dat de langetermijngevolgen zijn onderzocht.

Q-koorts is een infectieziekte die wordt overgedragen door (melk)geiten en (melk)schapen. Patiënten lopen de ziekte op door lucht in te ademen waar de bacterie in zit. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Veel mensen lopen jaren rond met onverklaarbare klachten voor ze erachter komen dat ze Q-koorts hebben. Ruim 20% van de mensen die acute Q-koorts hebben gehad, krijgt vervolgens langdurige klachten, zoals vermoeidheid. Als deze moeheid langer dan zes maanden blijft bestaan en er geen andere verklaring voor is, wordt dat het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) genoemd.

Volgens epidemioloog Ellen van Jaarsveld wordt de chronische Q-koorts in de loop van de tijd erger. “Vooral patiënten met chronische Q-koorts, wat een progressieve ziekte is,  ervaren met de jaren een toename in klachten.  Hun vermoeidheid neemt toe en hun levenskwaliteit verslechtert.  Overigens is niet iedereen die Q-koorts kreeg chronisch ziek geworden.” Patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) hoeven volgens haar evenmin te hopen op een afname van de klachten.  “Ze verslechteren niet maar verbeteren ook niet.”

De meeste van deze Q-koortspatiënten zijn intensief zijn behandeld en begeleid. “We kunnen niet zeggen dat behandelen geen effect heeft, maar als de getroffenen niet waren behandeld had het er waarschijnlijk niet beter uitgezien. ‘‘Van Jaarsveld benadrukt dat het gaat om resultaten voor de hele groep en dat individuele patiënten een grilliger klachtenverloop kunnen ervaren en wel beter kunnen worden. Voor de medisch onderzoeker zijn de resultaten het bewijs dat Q-koorts hoog op de agenda moet blijven. “Acht jaar na infectie houden mensen veel klachten en de trend is niet dat het beter gaat.”

De ziekte verspreidde zich tussen 2007 tot 2010 via besmette geiten- en schapenboerderijen, vooral in Noord-Brabant. Er zijn in Nederland rond de 4.400 ziektegevallen bekend. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn 74 mensen die ziek waren geworden aan de gevolgen overleden. De sectie Infectieziekten van de afdeling Interne Geneeskunde van Radboudmc startte in 2011 met de Qure-studie, een onderzoek naar de beste behandeling van het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS).